Meddelande

Du befinner dig just nu på en äldre version av Pluggakuten, gamla.pluggakuten.se. Nya Pluggakuten lanserades den 6 februari 2017 och du finner forumet på www.pluggakuten.se.

På gamla.pluggakuten.se kan du fortfarande läsa frågorna och svaren som ställts, men du kan inte skapa ett nytt konto eller nya trådar. Nya frågor och nytt konto skapar du på det nya forumet, välkommen dit!
  • Forum
  •  » Fysik
  •  » [ÅK 7-9] Är fosfor mer näringsrikt än kväve?

[ÅK 7-9] Är fosfor mer näringsrikt än kväve?

DenDanne
Medlem

Offline

Registrerad: 2016-12-14
Inlägg: 19

[ÅK 7-9] Är fosfor mer näringsrikt än kväve?

Hej.
Eftersom fosfor tillhör kvävegruppen, och kväve är väl ett väldigt näringsrikt ämne som övergöder sjöar och hav.
Är då fosfor ännu mer näringsrikt än kväve för att det tillhör samma grupp men är ett steg längre ner på periodiska systemet.

Detta tror jag för att vi på skolan gjorde knallgastest med alkalimetallen litium som är högst upp i grupp 1 (minst massa). Då blev det en liten explosion, då sa våran lärare att ju längre ner i grupp 1 (alkalimetallerna) på periodiska systemet. Ju kraftigare blir explosionen (reaktionen). Som exempel sa då läraren att när hon var liten och gjorde samma experiment fast med natrium (ett steg under Litium. Och då blev det en större explosion än vad vi fick med Litium).
Då sa hon att om man skulle ha francium (längst ner av alkalimetallerna) så hade inte skolan stått kvar.

Fungerar det på samma sätt med kvävegruppen, att det blir mer näringsrikt ju längre ner i grupp 15 (kvävegruppen) man kommer?

 
Teraeagle
Medlem

Offline

Registrerad: 2014-12-09
Inlägg: 2346

Re: [ÅK 7-9] Är fosfor mer näringsrikt än kväve?

Här gäller det att skilja på "näringsrikt" och "energirikt". Man säger att något är näringsrikt om det innehåller mycket av ett ämne som någon organism behöver för att överleva. Fetter, kolhydrater, proteiner, vitaminer m.m. är exempel på olika näringsämnen.

Ett ämne är energirikt om det frigör mycket energi vid reaktion med ett annat ämne. Det kan vara syre (förbränning och i matsmältningen), vatten (experimentet med litium) eller något annat. Litium och natrium hör till alkalimetallerna, vilka är väldigt speciella och extremt reaktiva ämnen. Kväve och fosfor är mycket mer stabila ämnen som inte alls reagerar vid kontakt med vatten. Man kan alltså inte säga att samma trend, dvs att reaktiviteten ökar när man går nedåt i periodiska systemet gäller för alla ämnen. I grupp 17, halogenerna, är det till och med tvärt om.

Senast redigerat av Teraeagle (2017-02-02 12:49)


Kemiteknolog och metallurg
 

  • Forum
  •  » Fysik
  •  » [ÅK 7-9] Är fosfor mer näringsrikt än kväve?

Sidfot

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson

Powered by Mattecentrum
 |  Denna sida använder cookies |  Kontakta oss |  Feedback |