Meddelande
På gamla.pluggakuten.se kan du fortfarande läsa frågorna och svaren som ställts, men du kan inte skapa ett nytt konto eller nya trådar. Nya frågor och nytt konto skapar du på det nya forumet, välkommen dit!
[ÅK 7-9] jonbindningar
- Ananas2374
- Medlem
Offline
- Registrerad: 2016-12-13
- Inlägg: 2
[ÅK 7-9] jonbindningar
Hej!
Har försökt klura ut hur man neutraliserar en magnesiumatom och en kloridstom.
Har tänkt lite och kommit fram till att det beror kanske på de yttersta skalen pga att antal valenselektroner skapar liknade egenskaper. Eller vad händer om du ger bort eller fångar upp elektroner? och hur jonen blir påverkad av det? Men tyvärr inte kommit fram till ett svar. Skulle uppskattas om jag kunde få hjälp med att neutralisera en magnesiumatom och en kloridatom. Eller lite hjälp på vägen skulle uppskattas
Tack i förhand.
Senast redigerat av Ananas2374 (2017-01-23 12:07)
- Smaragdalena
- Medlem
Offline
- Registrerad: 2012-02-02
- Inlägg: 14676
Re: [ÅK 7-9] jonbindningar
Neutralisation brukar handla om syrabasreaktoner, och det är inte aktuellt här.
Alla atom er strävar efter att ha ädelgasstruktur, vilket för det mesta innebär att ha 8 elektronern i sitt yttersta skal. Om en atom som är bra på att dra till sig elektroner, exempelvis genom att ha 7 elektroner i sitt yttersta skal (som en kloratom) finns i närheten av en atom som bara har en elelr två elektroner i sitt yttersta skal, (gäller i princip alla metallatomer, däribland magnesium) så kan båda atomerna få ädelgasstruktur genom att magnesiumatomen lämnar ifrån sig två elektroner och får laddningen +2, och två stycken kloratomer tar till sig en elektron vardera och får laddningen +1. En enda kloratom kan inte ta upp båda elektronerna från magnesiumatomen, för det finns bara plats för en extra elektron i kloratomens yttersta skal. De positivt laddade magnesiumjonerna och de negativt laddade kloridjonerna dras till varandra eftersom de har olika laddning. Jonerna ordnar sig i ett symmetriskt mönster på så sätt att alla magnesiumjoner omger sig med kloridjoner, och alla kloridjoner omger sig med magnesiumjoner. Kristallen kommer att innehålla dubbelt så många kloridjoner som magnesiumjoner. Ett ämne som är uppbyggt på det här sättet kallas ett salt. Salter är alltid uppbyggda av positiva och negativa joner.
Om kloratomen inte har någon atom i närheten som "vill" bli av med en elektron, kan t ex två kloratomer dela på två elektroner. På så sätt får båda kloratomerna 8 elektroner i sitt yttersta skal - 6 egna och 2 delade. En sådan bindning kallas kovalent bindning eller elektronparbindning, Ämnet som bildas är en molekyl, i det här fallet en klormolekyl. Molekyler är alltid oladdade.
Är det här svar på din fråga?