Meddelande

Du befinner dig just nu på en äldre version av Pluggakuten, gamla.pluggakuten.se. Nya Pluggakuten lanserades den 6 februari 2017 och du finner forumet på www.pluggakuten.se.

På gamla.pluggakuten.se kan du fortfarande läsa frågorna och svaren som ställts, men du kan inte skapa ett nytt konto eller nya trådar. Är du redan medlem kan du däremot fortfarande logga in och svara i befintliga trådar. Nya frågor och nytt konto skapar du på det nya forumet, välkommen dit!
  • Forum
  •  » Kemi
  •  » [ÅK 7-9]Varför sönderfaller instabila atomkärnor?

[ÅK 7-9]Varför sönderfaller instabila atomkärnor?

DenDanne
Medlem

Offline

Registrerad: 2016-12-14
Inlägg: 19

[ÅK 7-9]Varför sönderfaller instabila atomkärnor?

Hej.
Sitter och pluggar till nästa termins Kemi och då ska vi lära oss om radioaktivitet (inom Kemi).
I texten jag läser så står det "När en instabil atomkärna sönderfaller, utsänder den strålning".
Med det står inte varför atomkärnan sönderfaller från första början.

Kan någon förklara det för mig ☺

 
Eelluuxx
Medlem

Offline

Registrerad: 2015-03-01
Inlägg: 1125

Re: [ÅK 7-9]Varför sönderfaller instabila atomkärnor?

Alla atomkärnor faller inte sönder, utan om du tittar på ett periodiskt system (vissa kartor märker upp vilka isotoper som är radioaktiva) ser du att det endast är de tunga ämnena, som uran och plutonium. Detta kanske blir lite överkurs, men jag ska försöka att förklara så enkelt som möjligt.

Atomkärnan består av protoner (positivt laddade) och neutroner (negativt laddade). Dessa partiklar består i sin tur av kvarkar, som håller ihop genom gluoner. Gluoner är en masslös, kraftbärande partikel. Man kan tänka på det som att kvarkarna "pratar" med varandra genom gluoner. De pratar främst med sina kompisar (de andra kvarkarna i protonen eller neutronen) men kraften (konversationen) är oerhört stark, vilket innebär att det "spiller över" lite kraft (tänk skvaller) mellan kvarkar i olika protoner och neutroner. Därför hålls atomkärnan ihop, trots att de positiva protonerna egentligen vill vara så långt ifrån varandra som möjligt.

Men om atomkärnan blir tillräckligt stor orkar skvallret (gluonerna) inte längre hålla ihop kärnan, och den faller sönder. Den elektriska repulsiviteten mellan protonerna blir för stor, kärnan blir för tung, och atomkärnan faller sönder.

Hoppas det var förståeligt, säg bara till om jag ska förtydliga något!

 
Teraeagle
Medlem

Offline

Registrerad: 2014-12-09
Inlägg: 2346

Re: [ÅK 7-9]Varför sönderfaller instabila atomkärnor?

Det är också värt att påpeka att vissa isotoper (dvs atomkärnor med lika många protoner men olika antal neutroner i kärnan) av ett grundämne kan vara radioaktiva medan andra inte är det. Det måste inte nödvändigtvis vara en stor kärna, utan en kärna där antalet protoner skiljer sig avsevärt från antalet neutroner tenderar också att sönderfalla lätt. Två klassiska exempel är väte-3 (tritium) och kol-14.

Senast redigerat av Teraeagle (2017-01-01 13:06)


Kemiteknolog och metallurg
 
Henrik E
Medlem

Offline

Registrerad: 2015-09-22
Inlägg: 3189

Re: [ÅK 7-9]Varför sönderfaller instabila atomkärnor?

Det är inte så att instabila kärnor faller sönder direkt. Halveringstiden kan vara många miljarder år, så ur människoperspektiv kan en sådan instabil atomkärna anses vara jättestabil.

 

  • Forum
  •  » Kemi
  •  » [ÅK 7-9]Varför sönderfaller instabila atomkärnor?

Sidfot

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson

Powered by Mattecentrum
 |  Denna sida använder cookies |  Kontakta oss |  Feedback |