Meddelande

Du befinner dig just nu på en äldre version av Pluggakuten, gamla.pluggakuten.se. Nya Pluggakuten lanserades den 6 februari 2017 och du finner forumet på www.pluggakuten.se.

På gamla.pluggakuten.se kan du fortfarande läsa frågorna och svaren som ställts, men du kan inte skapa ett nytt konto eller nya trådar. Nya frågor och nytt konto skapar du på det nya forumet, välkommen dit!

Källkritik, hemsida - naturvetenskap

Amandaf
Medlem

Offline

Registrerad: 2016-11-26
Inlägg: 39

Källkritik, hemsida - naturvetenskap

http://www.myfuelcell.se/

Har inhämtat information till mitt skolarbete från denna sida och måste "kritiskt granska och värdera" källan. Det står helt still, vet inte vad jag ska anmärka på eller kommentera.

Står inget om vem som står bakom sidan (verkar vara en privatperson med stort intresse inom områdena) Inga källor kopplade till texten men välskrivet, relativt ny hemsida, uppdateras regelbundet, finns möjlighet till kontakt med admin (behöver dock inte betyda man får svar). + En kort sammanfattning om vad sidan skriver om. Verkar inte finns något vinstintresse?

Tycker bara en sån text blir överflödig och osammanhängande.

Hur gör jag?

ADMIN, var snäll och flytta tråden till Naturvetenskap/kemi/Biologi

Senast redigerat av Amandaf (2016-12-14 05:08)

 
Ingemar
Medlem

Offline

Registrerad: 2013-11-14
Inlägg: 667

Re: Källkritik, hemsida - naturvetenskap

Amandaf skrev:

--- Står inget om vem som står bakom sidan (verkar vara en privatperson med stort intresse inom områdena) Inga källor kopplade till texten men välskrivet, relativt ny hemsida, uppdateras regelbundet, finns möjlighet till kontakt med admin (behöver dock inte betyda man får svar). + En kort sammanfattning om vad sidan skriver om. Verkar inte finns något vinstintresse?
---

Sidan är märklig. Språket är för uppstyltat för att en normalbegåvad människa suttit och tänkt igenom formuleringarna innan den skrivit. Det ser mer ut som google-översatt tet som snyggats till på slutet.

Helt utan vinstintresse verkar den inte heller vara. jag hittar flera länkar som rekommenderas från sidorna:
https://www.xn--smsln-pra.nu/ http://www.xn--borntor-7wa.se/ och https://www.sverigekredit.se/  Både smslån.se och smskredit.se är uppbyggda enligt samma hemsidemall och verkar vara gjorda av samma programmerare.


Och, som sagt finns det ingen som är ansvarig för sidan.

Min egen tolkning av sidan är att den ingår i en reklamring. Några privatpersoner skriver 100 hemsidor där varje sida tar upp något som vissa människor tycker är intressant. Då gör det inget att språket är konstigt översatt och klumpigt skrivet. Genom att göra reklam för andra sidor på dessa 100 hamnar de sidorna högre vid en rankning på Google och hittas lättare. Tanken är helt enkelt att skapa en sida som kan finnas på Internet hur länge som helst, så länge någon betalar för den (brukar kosta runt 300/år för namn och hemsideplats) och sedan skall den dra in mer än den kostar varje år i reklamintäkt.

Anta att sidan drar in 1000:-/år och kostar 300:- att driva. Då har du en vinst på 700:- på en sida, eller 70 000 :- för 100. Det stora jobbet är att skriva ihop 100 sidor som verkar hyfsat intressanta och som man klarar att få till även om man inte har någon kunskap alls om det man skriver om. Sedan är det bara att sitta och håva in pengarna. Har man 300 sidor blir det över 200 000:- år och då behöver du inte jobba mer i livet...

Ofta är det mycket mer reklam på sidor som tillhör reklamringar så det talar emot den teorin, men allt annat talar för.

Senast redigerat av Ingemar (2016-12-14 06:18)


Fråga om: GE, HI, RE, SH, SV, TK, SL eller IT i grundskolan
Titta mer: http://www.grundskoleboken.se/
Jag besvarar även frågor kring betyg, åtgärdsprogram och rättigheter/skyldigheter i grundskolan
 
Ingemar
Medlem

Offline

Registrerad: 2013-11-14
Inlägg: 667

Re: Källkritik, hemsida - naturvetenskap

(Dubbelpost)

Senast redigerat av Ingemar (2016-12-14 06:18)


Fråga om: GE, HI, RE, SH, SV, TK, SL eller IT i grundskolan
Titta mer: http://www.grundskoleboken.se/
Jag besvarar även frågor kring betyg, åtgärdsprogram och rättigheter/skyldigheter i grundskolan
 


Sidfot

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson

Powered by Mattecentrum
 |  Denna sida använder cookies |  Kontakta oss |  Feedback |