Meddelande

Du befinner dig just nu på en äldre version av Pluggakuten, gamla.pluggakuten.se. Nya Pluggakuten lanserades den 6 februari 2017 och du finner forumet på www.pluggakuten.se.

På gamla.pluggakuten.se kan du fortfarande läsa frågorna och svaren som ställts, men du kan inte skapa ett nytt konto eller nya trådar. Är du redan medlem kan du däremot fortfarande logga in och svara i befintliga trådar. Nya frågor och nytt konto skapar du på det nya forumet, välkommen dit!
  • Forum
  •  » Fysik
  •  » [FY 1/A] Beräkna tryck på 5000 m höjd

[FY 1/A] Beräkna tryck på 5000 m höjd

johnbonham
Avstängd

Offline

Registrerad: 2016-02-11
Inlägg: 95

[FY 1/A] Beräkna tryck på 5000 m höjd

Om jag vill beräkna trycket på 5000 m höjd, är det bara att använda mig av p = pgh då?

Alltså, ''trycket = densiteten x tyngdfaktorn x höjden''?

 
SeriousSquid
Medlem

Offline

Registrerad: 2010-05-17
Inlägg: 3643

Re: [FY 1/A] Beräkna tryck på 5000 m höjd

5000m höjd vad? Om du menar lufttrycket på 5000 meters höjd över havsnivån på jorden, så Nej.

Kruxet är att jordens atmosfär inte är en vätska utan en gas och till skillnad från en vätska så varierar gasers densitet beroende på trycket.

Över korta skalor som 100 meter så varierar inte densiteten så mycket och du kan utgå från luftens densitet vid jordytan och tryckskillnaden mellan säg marken och toppen av en skyskrapa kan uppskattas med LaTeX ekvation.

För flera hundra meter blir dock luftens kompression till följd av vikten av luften ovan inte längre försumbar och du måste ta med det.  En första korrektion till teorin är att anta att atmosfärsgasen är ideell (Så ideala gaslagen ger relationen mellan densitet och tryck) och att temperaturen i en luftpelare är konstant i vilket fall man får barometriska ekvationen vilket ger barometriska formeln: https://en.wikipedia.org/wiki/Barometric_formula vilket är någorlunda rimligt upp till 50-100km höjd.

Rör du dig istället upp till nivåer av +50km blir däremot idén om att temperaturen i luftpelaren är konstant ohållbar eftersom luftens temperatur varierar ganska våldsamt mellan olika skikt i atmosfären, något som dessutom kompliceras av att atmosfärens förmåga att hålla koncentrationer av gasformigt vatten varierar med tryck och temperatur vilket leder till kondensation molnbildning i olika höjdnivåer som komplicerar trycket.

Så sammanfattning: LaTeX ekvation. [/b] går bra kanske upp till 1km höjd. Därefter behövs något bättre och som barometriska ekvationen som är duglig i troposfären men ~50km och högre blir fysiken ännu mer komplicerad.

Senast redigerat av SeriousSquid (2016-06-05 13:43)


"...a result is trivial if: (a) it follows from the underlying definitions without any trickery or ingenuity and (b) a written specification of how it follows runs the danger of suggesting that it is nontrivial."
 

  • Forum
  •  » Fysik
  •  » [FY 1/A] Beräkna tryck på 5000 m höjd

Sidfot

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson

Powered by Mattecentrum
 |  Denna sida använder cookies |  Kontakta oss |  Feedback |