Meddelande

Du befinner dig just nu på en äldre version av Pluggakuten, gamla.pluggakuten.se. Nya Pluggakuten lanserades den 6 februari 2017 och du finner forumet på www.pluggakuten.se.

På gamla.pluggakuten.se kan du fortfarande läsa frågorna och svaren som ställts, men du kan inte skapa ett nytt konto eller nya trådar. Nya frågor och nytt konto skapar du på det nya forumet, välkommen dit!

Värmelära (Fysik A)

tjollahopp
Medlem

Offline

Registrerad: 2007-05-28
Inlägg: 3

Värmelära (Fysik A)

Jag har några uppgifter som jag behöver hjälp med:

1. Du blandar 400 gram vatten som har temperaturen 30 grader med 200 gram nollgradig is. Vilken blir sluttemperaturen?

2. I länderna runt Medelhavet sparar man energi genom att ha stora tunnor med vatten på taket. Ett litet hotell har en tunna som rymmer 300 liter. På kvällen har vattnet temperaturen 75 grader. Man blandar det uppvärmda vattnet med 20-gradigt vatten så att temperaturen blir 35 grader. Hur länge kan man då duscha innan varmvattnet tar slut? En normal duschslang levererar 10 liter i minuten.

 
tjollahopp
Medlem

Offline

Registrerad: 2007-05-28
Inlägg: 3

Re: Värmelära (Fysik A)

3. Olle har hyrt en stuga i fjällen. Framåt kvällen ska han ordna diskvatten. Han tar in 3 kg is och väntar på att den ska smälta i stugvärmen. När hälften av isen smält orkar han inte vänta längre utan han blandar det med 3 liter kokande vatten. Hur varmt blir diskvattnet? Kan man doppa händerna i det?

 
tjollahopp
Medlem

Offline

Registrerad: 2007-05-28
Inlägg: 3

Re: Värmelära (Fysik A)

4. Nils och Julia har tagit en paus från läxläsandet för att dricka te. De kokar 1,4 liter på en platta med effekten 1500W Kranvattnet har temperaturen 8 grader.
a) Hur lång tid tar det innan vattnet kokar om 78% av energin från plattan går till att värma vattnet?
b) Julia blandar det kokheta vattnet med 1/6 mjölk i sin temugg. Vilken temperatur får då blandningen? Anta att mjölken är kylskåpskall (8 grader) och har samma termiska egenskaper som vatten.

 


Sidfot

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson

Powered by Mattecentrum
 |  Denna sida använder cookies |  Kontakta oss |  Feedback |