Meddelande

Du befinner dig just nu på en äldre version av Pluggakuten, gamla.pluggakuten.se. Nya Pluggakuten lanserades den 6 februari 2017 och du finner forumet på www.pluggakuten.se.

På gamla.pluggakuten.se kan du fortfarande läsa frågorna och svaren som ställts, men du kan inte skapa ett nytt konto eller nya trådar. Nya frågor och nytt konto skapar du på det nya forumet, välkommen dit!

Prioriteringsregler

kydyl
Administrator

Offline

Registrerad: 2006-04-10
Inlägg: 1907

Prioriteringsregler

Eftersom ett flertal poster innehåller uttryck som om de tolkas korrekt inte är det som postaren avser så tänker jag nu gå igenom vad prioriteringsregler är och hur de tillämpas.

Prioriteringsreglerna anger vad i ett uttryck som ska beräknas först. Vi tar ett exempel. Om det står 3+5*8 och vi inte hade några prioriteringregler så skulle man antingen kunna räkna ut det till 64 eller till 43 beroende på om man utför additionen eller multiplikationen först.

Det är naturligtvis inte önskvärt att ha det på det viset och man har därför infört ett antal prioriteringsregler. Dessa är som följer (högst prioritet överst).

1. Beräkna parenteser.
2. Beräkna potenser. (upphöjt till)
3. Beräkna multiplikationer och divisioner. (gånger och delat-med)
4. Beräkna additioner och subtraktioner. (plus och minus)
5. Operatorer med samma prioritet beräknas från vänster till höger.

Om vi tillämpar våra regler på exemplet ovan ser vi att 3+5*8 = 3+40 = 43 är det korrekta svaret.

Låt oss nu titta på ett fall där det ofta blir fel. Nämligen divisioner med täljare eller nämnare som innehåller mer än ett tecken. Tex LaTeX ekvation

Skriver man det uttrycket rätt av som 7+5 / 6 har man egentligen skrivit LaTeX ekvation enligt våra regler vilket inte är samma sak som ursprungstalet. För att uttrycka det talet så måste parenteser infogas runt täljaren. Dvs vi måste skriva: (7+5) / 6.

Tänk på detta när ni postar era problem eftersom det annars i princip blir omöjligt att hjälpa till när man först måste gissa hur talet ska tolkas.


Confused by earlier errors. Bailing out...
 


Sidfot

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson

Powered by Mattecentrum
 |  Denna sida använder cookies |  Kontakta oss |  Feedback |