Meddelande

Du befinner dig just nu på en äldre version av Pluggakuten, gamla.pluggakuten.se. Nya Pluggakuten lanserades den 6 februari 2017 och du finner forumet på www.pluggakuten.se.

På gamla.pluggakuten.se kan du fortfarande läsa frågorna och svaren som ställts, men du kan inte skapa ett nytt konto eller nya trådar. Är du redan medlem kan du däremot fortfarande logga in och svara i befintliga trådar. Nya frågor och nytt konto skapar du på det nya forumet, välkommen dit!

[HSK] Internal energy

gulfi52
Medlem

Offline

Registrerad: 2017-01-17
Inlägg: 85

[HSK] Internal energy

Kapitlet jag är på nu handlar om internal energy. Och så står det att "internal energy is energy stored in a system as kinetic energy and potential energy. It includes all the energies of interaction of the fundamental partivles that make up atoms."
"Most of these interactions are independent of the temperature, but others DECREASE with termperature."

Var på väg att fråga hur interaktionerna - som mellan olika molekyler - kan MINSKA med temperaturen. För när temperaturen går upp så ÖKAR de väl? Men jag har väl rätt - men missuppfattade texten. Den sista biten runt "DECREASE" är väl just det att:
the interactions follow in the direction of the temperature?

 
Teraeagle
Medlem

Offline

Registrerad: 2014-12-09
Inlägg: 2346

Re: [HSK] Internal energy

Temperatur är ett mått på den kinetiska energin hos partiklarna, så den ökar definitivt vid ökad temperatur. Däremot, precis som texten säger, är den inre energin en beskrivning av all kinetisk och potentiell energi i systemet. Den sistnämnda kan definitivt minska vid ökad temperatur. Du kan se den potentiella energin som energi lagrad i bindningar inom och mellan molekyler eller atomer. Vid ökad temperatur kanske vi startar reaktioner som gör att energirika bindningar omvandlas till mer energifattiga bindningar.


Kemiteknolog och metallurg
 


Sidfot

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson

Powered by Mattecentrum
 |  Denna sida använder cookies |  Kontakta oss |  Feedback |