Meddelande

Du befinner dig just nu på en äldre version av Pluggakuten, gamla.pluggakuten.se. Nya Pluggakuten lanserades den 6 februari 2017 och du finner forumet på www.pluggakuten.se.

På gamla.pluggakuten.se kan du fortfarande läsa frågorna och svaren som ställts, men du kan inte skapa ett nytt konto eller nya trådar. Är du redan medlem kan du däremot fortfarande logga in och svara i befintliga trådar. Nya frågor och nytt konto skapar du på det nya forumet, välkommen dit!
  • Forum
  •  » Kemi
  •  » [KE 2/B]Balansera formel och reaktionsprodukter

[KE 2/B]Balansera formel och reaktionsprodukter

Tryndamere
Medlem

Offline

Registrerad: 2015-09-03
Inlägg: 35

[KE 2/B]Balansera formel och reaktionsprodukter

God kväll!

Sitter just nu och taggar inför en kemitävling på tisdag nästa vecka och jag har lite funderingar, så tänkte dela med mig av två uppgifter jag inte riktigt förstår hur man ska lösa.

Om gasformig klordioxid, LaTeX ekvation, inleds i natriumhydroxid bildas kloritjoner, LaTeX ekvation, och kloratjoner LaTeX ekvation. Skriv en balanserad rektionsformel.

Hur ska man tänka? Tänker att det kanske har något med oxidationstalen att göra, men får inte det att fungera.

Sedan uppgift nummer två.

Föreslå vilka två reaktionsprodukter
som bildas i reaktionen mellan LaTeX ekvation and LaTeX ekvation.

Samma som ovan, hur ska man börja att tänka?

Tack för all hjälp!

 
Teraeagle
Medlem

Offline

Registrerad: 2014-12-09
Inlägg: 2346

Re: [KE 2/B]Balansera formel och reaktionsprodukter

På första kan du se att det är ClO2 som oxiderar och reducerar sig själv (jämför oxidationstalen för kloratomerna). Det brukar man kalla för disproportionering och tycks vara rätt vanligt för klor. Du vet också att det sker i basisk lösning. Utgå från formeln ClO2 --> ClO2(-) + ClO3(-) och balansera den genom att lägga till hydroxidjoner och vatten.

Nästa fråga kan vara lite mer knepig, men det där är en rätt känd blandning som utnyttjas i raketbränsle. Man kan alltså förvänta sig att det frigör stora mängder energi. Det sker när produkterna som bildas innehåller så lite energi som möjligt. Hur tror du då att reaktionen mest troligt ser ut?

Ledtråd:

Spoiler (Klicka för att visa):

Vad händer med syre och väte i cellandningen? Vad bildas? Kan vi kanske dra slutsatsen att kroppen har "valt" den produkten eftersom den innehåller lite energi och att man därför kan frigöra mycket energi vid cellandningen?

Senast redigerat av Teraeagle (2017-02-03 19:10)


Kemiteknolog och metallurg
 

  • Forum
  •  » Kemi
  •  » [KE 2/B]Balansera formel och reaktionsprodukter

Sidfot

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson

Powered by Mattecentrum
 |  Denna sida använder cookies |  Kontakta oss |  Feedback |