Meddelande

Du befinner dig just nu på en äldre version av Pluggakuten, gamla.pluggakuten.se. Nya Pluggakuten lanserades den 6 februari 2017 och du finner forumet på www.pluggakuten.se.

På gamla.pluggakuten.se kan du fortfarande läsa frågorna och svaren som ställts, men du kan inte skapa ett nytt konto eller nya trådar. Är du redan medlem kan du däremot fortfarande logga in och svara i befintliga trådar. Nya frågor och nytt konto skapar du på det nya forumet, välkommen dit!
  • Forum
  •  » Kemi
  •  » [KE 1/A]Organisk kemi, Syra - Olja?

[KE 1/A]Organisk kemi, Syra - Olja?

ASDFGHJKL
Medlem

Offline

Registrerad: 2016-09-28
Inlägg: 99

[KE 1/A]Organisk kemi, Syra - Olja?

https://imgur.com/a/1vLEv


Vet ej hur man ska göra, tror att linolsyra har lägre smält- och kokpunkt än den andra. Har skrivit lite runt om, det är det enda jag kan.
Tacksam för hjälp

 
Teraeagle
Medlem

Offline

Registrerad: 2014-12-09
Inlägg: 2346

Re: [KE 1/A]Organisk kemi, Syra - Olja?

Du har rätt. Det är mycket enklare att skapa många bindningar mellan raka kolsvansar än mellan mer "oordnade" och sneda svansar. Det är lite som att försöka mura med raka eller oregelbundna tegelstenar.

Vilken typ av bindning tror du kommer att dominera?

Senast redigerat av Teraeagle (2017-02-01 12:26)


Kemiteknolog och metallurg
 
ASDFGHJKL
Medlem

Offline

Registrerad: 2016-09-28
Inlägg: 99

Re: [KE 1/A]Organisk kemi, Syra - Olja?

Teraeagle skrev:

Du har rätt. Det är mycket enklare att skapa många bindningar mellan raka kolsvansar än mellan mer "oordnade" och sneda svansar. Det är lite som att försöka mura med raka eller oregelbundna tegelstenar.

Vilken typ av bindning tror du kommer att dominera?

Jag fattar inte, vi har aldrig gått igenom detta innan.. och det ska vara klart tills imorgon.

 
Teraeagle
Medlem

Offline

Registrerad: 2014-12-09
Inlägg: 2346

Re: [KE 1/A]Organisk kemi, Syra - Olja?

Vilken del är det du inte förstår? Varför det är lättare att skapa bindninar mellan raka kedjor/kolsvansar eller hur det hänger ihop med smältpunkterna?


Kemiteknolog och metallurg
 
ASDFGHJKL
Medlem

Offline

Registrerad: 2016-09-28
Inlägg: 99

Re: [KE 1/A]Organisk kemi, Syra - Olja?

Teraeagle skrev:

Vilken del är det du inte förstår? Varför det är lättare att skapa bindninar mellan raka kedjor/kolsvansar eller hur det hänger ihop med smältpunkterna?

Båda

 
Smaragdalena
Medlem

Offline

Registrerad: 2012-02-02
Inlägg: 14676

Re: [KE 1/A]Organisk kemi, Syra - Olja?

Ju starkare bindnigar det är mellan olika molekyler, desto högre blir smältpunkten.

När det gäller fettsyror (och en hel del andra molekyler också) så hålls de olika molekylerna ihop med varandra genom van der Waalsbindningar. van der waals-bindningar lir starkare ju större yta de olika molekylerna har mot varandra.

Tänk dig att du har ett knippe okokt spagetti. De olika stråna kan ganska lätt packas prydligt mot varandra, eller hur? Varje spagettistrå har en stor yta som ligger emot de andra spagettistråna. Tänk dig sedan att du kokar spagettin. Det blir mycket svårare att ordna spagettistråna, eller hur? De olika stråna kommer att trassla runt på ett oorganiserat sätt.

Det är ungefär likadant med de olika sorternas fetter. Den som bara har raka, mättade kolvätekedjor går att packa mot varandra på ett ganska effektivt sätt. De olika molekylerna har stor yta mot varandra, så det blir hyfsat starka krafter som håller ihop dem med varandra, och smältpunkten blir ganska hög. Det omättade fettet (med en kolkedja som pekar iväg åt helt fel håll) kan inte komma så nära varandra, bindningarna blir svagare och smältpunkten lägre.

 

  • Forum
  •  » Kemi
  •  » [KE 1/A]Organisk kemi, Syra - Olja?

Sidfot

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson

Powered by Mattecentrum
 |  Denna sida använder cookies |  Kontakta oss |  Feedback |