Meddelande

Du befinner dig just nu på en äldre version av Pluggakuten, gamla.pluggakuten.se. Nya Pluggakuten lanserades den 6 februari 2017 och du finner forumet på www.pluggakuten.se.

På gamla.pluggakuten.se kan du fortfarande läsa frågorna och svaren som ställts, men du kan inte skapa ett nytt konto eller nya trådar. Är du redan medlem kan du däremot fortfarande logga in och svara i befintliga trådar. Nya frågor och nytt konto skapar du på det nya forumet, välkommen dit!

[HSM]Lös ekvationen p(x) = 0 då

Rabih
Medlem

Offline

Registrerad: 2016-12-15
Inlägg: 16

[HSM]Lös ekvationen p(x) = 0 då

Hej jag är inte säker hur man ska på börja beräkningen av den här ekvationen! finns det någon som kan påminna mig hur man ska gå tillväga!

Lös ekvationen p(x) = 0 då

     P(x+4) = (x+1)^2+2(x+3)(x+6)-4(x+6)(x+2)

Min lösning 1:

Jag tänkte ersätta alla x med 0 så det ser så här>

P(0+4) = (0+1)^2+2(0+3)(0+6)-4(0+6)(0+2)

   4p=-11

p= -11/4 !!!


Min lösning 2: p(x) = 0   

P(x+4) = 0 >   vad ska det vara istället för x för att det ska bli noll
p(-4+4) = 0

så x= -4 mm är inte alls säker att det är så!

Min lösning 3:  P(x+4) = (x+1)^2+2(x+3)(x+6)-4(x+6)(x+2)

                      lösa ekvationen högerled som den är
                      och det blir
-x^2-12x-11

sen Pq

 
Henrik E
Medlem

Offline

Registrerad: 2015-09-22
Inlägg: 3189

Re: [HSM]Lös ekvationen p(x) = 0 då

En bättre idé är att förenkla högerledet och sätta det lika med noll.

 
sthlmkille
Medlem

Offline

Registrerad: 2007-02-25
Inlägg: 1342

Re: [HSM]Lös ekvationen p(x) = 0 då

Komplement till föregående svar:

LaTeX ekvation

ger

LaTeX ekvation

eller

LaTeX ekvation

vilket innebär

LaTeX ekvation

och således

LaTeX ekvation

samt slutligen

LaTeX ekvation

Hoppas det är en hjälp på vägen mot att lösa ekvationen p(x)=0.

 
Rabih
Medlem

Offline

Registrerad: 2016-12-15
Inlägg: 16

Re: [HSM]Lös ekvationen p(x) = 0 då

Henrik E skrev:

En bättre idé är att förenkla högerledet och sätta det lika med noll.

(x+1)^2+2(x+3)(x+6)-4(x+6)(x+2) = 0

-x^2-12x-11=0

x^2+12x+11=0

pq

x=-1

x=-11

Jag har nu förenklat högerleden!

ska det det göras något med vänsterleden p(x+4)?

eller är svaret löst så som jag har gjort!

 
Rabih
Medlem

Offline

Registrerad: 2016-12-15
Inlägg: 16

Re: [HSM]Lös ekvationen p(x) = 0 då

sthlmkille skrev:

Komplement till föregående svar:

LaTeX ekvation

ger

LaTeX ekvation

eller

LaTeX ekvation

vilket innebär

LaTeX ekvation

och således

LaTeX ekvation

samt slutligen

LaTeX ekvation

Hoppas det är en hjälp på vägen mot att lösa ekvationen p(x)=0.

Hej!
ursäkta mig men jag hängde inte med riktigt hur du har gjort din beräkning. kan du bryta dina dina  beräkningssteg ytligare så att jag kan se dina beräkningar bättre.

 
Henrik E
Medlem

Offline

Registrerad: 2015-09-22
Inlägg: 3189

Re: [HSM]Lös ekvationen p(x) = 0 då

Du har räknat ut att p(x+4)=0 när x=-1.
Vad är alltså p(3)?

 
Rabih
Medlem

Offline

Registrerad: 2016-12-15
Inlägg: 16

Re: [HSM]Lös ekvationen p(x) = 0 då

Henrik E skrev:

Du har räknat ut att p(x+4)=0 när x=-1.
Vad är alltså p(3)?

när x= -1 eller x=-11 då blir högerleden 0 så som jag har gjort. Vet fortfarande inte om jag har gjort rätt eller om jag är på god väg. Är fortfarande vilse på den här ekvationen vet inte riktigt hur jag ska göra!

Jag behöver mer hjälp är snälla!

 
Yngve
Medlem

Offline

Registrerad: 2015-09-13
Inlägg: 2941

Re: [HSM]Lös ekvationen p(x) = 0 då

Rabih skrev:

Jag behöver mer hjälp är snälla!

Om du tycker att det känns abstrakt och komplext tycker jag att du ska följa det lösningsförslag som sthlmkille gav, det känns väldigt rättfram.

Dvs följande:
Du vet att
p(x+4) = (x+1)^2 + 2(x+3)(x+6) - 4(x+6)(x+2)

Du har alltså ett uttryck för polynomets värde då argumentet är x+4.
Men du vill ha ett uttryck för polynomets värde då argumentet är x, dvs då argumentet är 4 enheter mindre.
Det kan du enkelt få genom att ersätta alla förekomster av x med x-4 i uttrycket.

Du får då:
p(x) = ((x-4)+1)^2 + 2((x-4)+3)((x-4)+6) - 4((x-4)+6)((x-4)+2)

Förenkla detta uttryck.

Sedan är det enkelt att lösa ekvationen p(x) = 0.

Senast redigerat av Yngve (2017-01-26 07:48)


Nothing else mathers
 
Henrik E
Medlem

Offline

Registrerad: 2015-09-22
Inlägg: 3189

Re: [HSM]Lös ekvationen p(x) = 0 då

Du har räknat ut att p(x+4)=0 när x=-1.
Vad är alltså p(3)?
Du svarade inte på det. Jag harde hoppats på svaret p(3)=0. Och det är ju svaret på uppgiften!

 


Sidfot

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson

Powered by Mattecentrum
 |  Denna sida använder cookies |  Kontakta oss |  Feedback |