Meddelande

Du befinner dig just nu på en äldre version av Pluggakuten, gamla.pluggakuten.se. Nya Pluggakuten lanserades den 6 februari 2017 och du finner forumet på www.pluggakuten.se.

På gamla.pluggakuten.se kan du fortfarande läsa frågorna och svaren som ställts, men du kan inte skapa ett nytt konto eller nya trådar. Är du redan medlem kan du däremot fortfarande logga in och svara i befintliga trådar. Nya frågor och nytt konto skapar du på det nya forumet, välkommen dit!
  • Forum
  •  » Svenska
  •  » Grammatik Vilken mening är (mest) korrekt?

Grammatik Vilken mening är (mest) korrekt?

perinator
Medlem

Offline

Registrerad: 2015-04-11
Inlägg: 14

Grammatik Vilken mening är (mest) korrekt?

Vissa mjukvara och elektronik kommer inte att köpas in.
Viss mjukvara och elektronik kommer inte att köpas in.

EDIT: Förklaringar uppskattas.

Senast redigerat av perinator (2017-01-24 18:27)

 
Henrik E
Medlem

Offline

Registrerad: 2015-09-22
Inlägg: 3189

Re: Grammatik Vilken mening är (mest) korrekt?

Den andra är rätt.

 
Eelluuxx
Medlem

Offline

Registrerad: 2015-03-01
Inlägg: 1125

Re: Grammatik Vilken mening är (mest) korrekt?

Jag håller med Henrik E; den andra är rätt. I den första meningen indikerar ordet "vissa" att det finns flera av det som inte kommer att köpas in. Problemet är att mjukvara står i singular, och elektronik är i princip alltid i singular. Du kan jämföra meningen med "Flera olycka har skett på väg nr. 43".

 
Pistolero
Medlem

Offline

Registrerad: 2008-12-09
Inlägg: 633

Re: Grammatik Vilken mening är (mest) korrekt?

Substantivet mjukvara är i singular och substantivet elektronik är ett oräknebart substantiv som endast kan vara i singular. Därför måste adjektivet "viss" vara i singular: "viss mjukvara och viss elektronik". Eftersom vi har samma adjektiv i bägge fallen så räcker det att man bara har adjektivet i det första substantivet, då adjektivet för det andra adjektivet blir underförstådd.

Om vi däremot skulle ha haft "vissa mjukvaror och elektronik kommer inte att köpas in" så skulle "vissa" vara korrekt, eftersom man då har plural: "vissa mjukvaror" och adjektiv för elektronik skulle bli underförstådd som "viss elektronik".

Om vi däremot har "viss elektronik och mjukvaror kommer inte att köpas in" så blir "viss" det korrekta, då vi har "elektronik" som är singular, och adjektivet för mjukvaror skulle bli underförstådd som "vissa mjukvaror".

Det innebär att adjektivet alltid följer böjning för det substantiv som den står direkt framför oavsett hur de övriga substantivens genus eller numerus ser ut.

Senast redigerat av Pistolero (2017-01-29 01:59)

 

  • Forum
  •  » Svenska
  •  » Grammatik Vilken mening är (mest) korrekt?

Sidfot

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson

Powered by Mattecentrum
 |  Denna sida använder cookies |  Kontakta oss |  Feedback |