Meddelande

Du befinner dig just nu på en äldre version av Pluggakuten, gamla.pluggakuten.se. Nya Pluggakuten lanserades den 6 februari 2017 och du finner forumet på www.pluggakuten.se.

På gamla.pluggakuten.se kan du fortfarande läsa frågorna och svaren som ställts, men du kan inte skapa ett nytt konto eller nya trådar. Är du redan medlem kan du däremot fortfarande logga in och svara i befintliga trådar. Nya frågor och nytt konto skapar du på det nya forumet, välkommen dit!

[FY 2/B] Våglängd

AbelTesfayeXOXO
Medlem

Offline

Registrerad: 2015-10-25
Inlägg: 345

[FY 2/B] Våglängd

b) Dyningar rullar in mot en strand med 4.5 sekunders mellanrum. Avståndet mellan dyningarna är 12m. Beräkna våghastigheten.

Enligt facit så är 12 våglängden och perioden är 4.5 sekunder. Jag förstår inte varför? Liksom här så jämförs ju vågorna med varandra och det står inte "våglängden är 12".. Jag fattar inte varför jämförelserna (värderna som står i uppgiften) är just perioden för EN våg och inte mellan TVÅ vågar? Samma med avståndet mellan dem, att det är en våglängd. what?

 
Yngve
Medlem

Offline

Registrerad: 2015-09-13
Inlägg: 2941

Re: [FY 2/B] Våglängd

Med "dyning" så menar de vågtopp.
Mellan varje vågtopp är det alltså 12 meter och 4,5 sekunder.


Nothing else mathers
 
Emmynoether
Medlem

Offline

Registrerad: 2017-01-14
Inlägg: 77

Re: [FY 2/B] Våglängd

Våglängd är definierat som avståndet mellan två repeterande delar i en våg, till exempel från vågtopp till nästa likadan vågtopp eller i det här fallet från dyning till nästa dyning. Det här förutsätter såklart att alla vågfronter som rullar in mot stranden är identiska, hade du haft en liten våg följt av en stor våg så hade våglängden varit avståndet mellan till exempel den höga vågen till nästa höga våg och på vanlig svenska hade då två dyningar rullat in. Det är lite slarvigt skriven uppgift.

Perioden är tiden det tar för en hel vågcykel att propagera, i det här fallet tiden från en dyning till nästa. På samma sätt som ovan så förutsätter det här att det är identiska vågfronter som rullar in en efter en.


"The views of space and time which I wish to lay before you have sprung from the soil of experimental physics, and therein lies their strength. They are radical. Henceforth, space by itself, and time by itself, are doomed to fade away into mere shadows, and only a kind of union of the two will preserve an independent reality."
- Hermann Minkowski
 
AbelTesfayeXOXO
Medlem

Offline

Registrerad: 2015-10-25
Inlägg: 345

Re: [FY 2/B] Våglängd

aha tack så mycket big_smile

 


Sidfot

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson

Powered by Mattecentrum
 |  Denna sida använder cookies |  Kontakta oss |  Feedback |