Meddelande

Du befinner dig just nu på en äldre version av Pluggakuten, gamla.pluggakuten.se. Nya Pluggakuten lanserades den 6 februari 2017 och du finner forumet på www.pluggakuten.se.

På gamla.pluggakuten.se kan du fortfarande läsa frågorna och svaren som ställts, men du kan inte skapa ett nytt konto eller nya trådar. Är du redan medlem kan du däremot fortfarande logga in och svara i befintliga trådar. Nya frågor och nytt konto skapar du på det nya forumet, välkommen dit!

[KE 1/A]Gas lag

Thoyu
Medlem

Offline

Registrerad: 2016-09-30
Inlägg: 72

[KE 1/A]Gas lag

Hej!

Under vilka fall/konditioner skulle syres volym i en behållare vara 0 om man ska resonera ut ifrån tryck och vikt?

tack i förväg !

 
Smaragdalena
Medlem

Offline

Registrerad: 2012-02-02
Inlägg: 14676

Re: [KE 1/A]Gas lag

Du har allmänna gaslagen pv=nRT. Om v skall vara 0, krävs det att antingen n, R eller T är 0. Eftersom det skall finnas syre i behållaren, kan inte n vara 0. R är en konstant, så den kan inte vara 0. Alltså måste T vara 0, d v s temperaturen måste vara vid absoluta nollpunkten. Men allmänna gaslagen är en approximation där man förutsätter att atomerna själva inte har någon volym - om man räknar med att atomerna i sig själva har en volym, så kan den totala volymen inte blir 0 (en enda syreatom har ju en volym som är större än 0). (Allmänna gaslagen förutsätter också att det inte finns några krafter mellan olika gaspartiklar - detta är ibland en hyfsad approximation, ibland inte.)

Så svaret på din fråga blir "Om syreatomerna/molekylerna inte anses ha någon volym, och om temperaturen är lika med absoluta nollpunkten".

 


Sidfot

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson

Powered by Mattecentrum
 |  Denna sida använder cookies |  Kontakta oss |  Feedback |