Meddelande

Du befinner dig just nu på en äldre version av Pluggakuten, gamla.pluggakuten.se. Nya Pluggakuten lanserades den 6 februari 2017 och du finner forumet på www.pluggakuten.se.

På gamla.pluggakuten.se kan du fortfarande läsa frågorna och svaren som ställts, men du kan inte skapa ett nytt konto eller nya trådar. Är du redan medlem kan du däremot fortfarande logga in och svara i befintliga trådar. Nya frågor och nytt konto skapar du på det nya forumet, välkommen dit!
  • Forum
  •  » Kemi
  •  » [KE 2/B] Kap 3 - Kemisk Jämvikt

[KE 2/B] Kap 3 - Kemisk Jämvikt

Alexandrow
Medlem

Offline

Registrerad: 2011-04-04
Inlägg: 175

[KE 2/B] Kap 3 - Kemisk Jämvikt

Hej! Har lite uppgifter som jag inte förstår och verkligen skulle uppskatta om jag fick hjälp med..
Den första - "Vilken eller vilka av jämvikterna i uppgift 3:3 har en jämviktskonstant som är enhetslös?" - Skriver inte upp exemplena till denna.. Utan undrar mer vad det är som gör att en jämvikt blir enhetslös?! Fattar noll.

Fråga 2 - Kopparsulfatlösning har blå färg. Om man sätter koncentrerad saltsyra till kopparsulfatlösning, blir lösningen först grön och sedan, vid ökad tillsats av saltsyra, gul. Jämviktsreaktionen kan skrivas
CU(H2O)4^2+ + 4cl-(aq) ---- CUCl4^2-(aq) + 4H2O(l)
Blå                                          Gul

Hur ändras lösningens färg om man till en grön lösning sätter
a) Vatten?
b)Fast natriumklorid?
c)Silvernitratlösning?


Fråga 3- Reaktionen 2NO(g) + O2(g) --- 2NO2(g) + värme har nått jämvikt. Av de tre gaserna är NO2 lättlöslig i vatten, de övriga har jämförelsevis liten löslighet. Hur ändras jämviktsläget om man tillsätter lite vatten i reaktionskärlet? Tillsätter en katalysator? - Förklara också ditt svar för tidigare fråga. (Alltså svaret för katalysator...)


Vet att formlerna inte är de bästa, men hoppas ni förstår ändå..

 
Smaragdalena
Medlem

Offline

Registrerad: 2012-02-02
Inlägg: 14676

Re: [KE 2/B] Kap 3 - Kemisk Jämvikt

1. Om det finns lika många molekyler eller motsvarande före reaktionen som efter, så blir jämviktskonstanten enhetslös. T ex LaTeX ekvation ger jämviktskonstanten LaTeX ekvation så enheten blir LaTeX ekvation i täljaren och LaTeX ekvation i nämnaren så de tar ut varandra och jämviktskonstanten blir dimensionslös.

2. Här har du en jämvikt där det finns ett blått komplex + fria kloridjoner på vänstersidan, och ett gult komplex + vattenmolekyler på högersidan. Som du kanske vet, funkar jämvikter så att om man har en jämvikt och stör den, så förändras jämviktsläget så att förändringen motverkas. En parallell kan vara att du har lagom mycket kläder på dig, plötsligt blir det mycket kallare, och du tar på dig en extra tröja (så att det inte känns så kallt längre).
Om du tillsätter extra vatten, ökar man koncentrationen av ett av ämnena på högersidan, så reaktionen kommer att gå åt vänster, och lösningen blir blåare. Om du tillsätter natriumklorid, kommer det att öka koncentrationen av ett av ämnena på vänstersidan, så reaktionen går åt ... och lösningen blir  ...
Vad händer om man tillsätter silverklorid?

Spoiler (Klicka för att visa):

Det kommer att bildas en fällning.

3. Om man tillsätter vatten, kommer NO2 att lösa sig i vattnet, så att det försvinner ett ämne på högersidan. Åt vilket håll kommer reaktionen att gå?

En katalysator gör att reaktionen går fortare, både åt höger och åt vänster. Hur tror du att det påverkar jämviktsläget?

 
Alexandrow
Medlem

Offline

Registrerad: 2011-04-04
Inlägg: 175

Re: [KE 2/B] Kap 3 - Kemisk Jämvikt

Tack för svaren smile En liten fundering bara.. Vad händer med nitratet för fråga 2? Och vad är det som gör att det just bildas en fällning av silverklorid? ( De har väl med ämnenas jonladdning att göra om jag har rätt..)

 
Smaragdalena
Medlem

Offline

Registrerad: 2012-02-02
Inlägg: 14676

Re: [KE 2/B] Kap 3 - Kemisk Jämvikt

Vad som händer med nitratet? Ingenting. Det är en så kallad åskådarjon.

Att lära sig vilka salter som är svårlösliga är inte så lätt, men det är ganska lätt att lära sig vilka salter som är lättlösliga:

Nitrater är alltid lättlösliga.
Natriunsalter, kaliumsalter och ammoniumsalter är alltid lättlösliga.

Det finns en del salter som är lättlösliga trots att de inte är med på den listan (exempelvis kopparsulfat) men oftast kan man använda logiskt tänkande för att komma fram till vad det är som är svårlösligt.

 

  • Forum
  •  » Kemi
  •  » [KE 2/B] Kap 3 - Kemisk Jämvikt

Sidfot

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson

Powered by Mattecentrum
 |  Denna sida använder cookies |  Kontakta oss |  Feedback |