Meddelande

Du befinner dig just nu på en äldre version av Pluggakuten, gamla.pluggakuten.se. Nya Pluggakuten lanserades den 6 februari 2017 och du finner forumet på www.pluggakuten.se.

På gamla.pluggakuten.se kan du fortfarande läsa frågorna och svaren som ställts, men du kan inte skapa ett nytt konto eller nya trådar. Är du redan medlem kan du däremot fortfarande logga in och svara i befintliga trådar. Nya frågor och nytt konto skapar du på det nya forumet, välkommen dit!

[MA 5/E] Halten Teofyllin

Elev98
Medlem

Offline

Registrerad: 2016-01-18
Inlägg: 913

[MA 5/E] Halten Teofyllin

Hej!

"Teofyllin är ett medel mot astma. För att det ska verka bör halten i blodet uppgå till minst 5 mg/liter och för att det inte ska ge biverkningar bör halten ej överstiga 20 mg/liter. Stina påbörjar behandling och får en dos av detta medel som ger halten 12 mg/liter. Halten i blodet avtar sedan med en hastighet som är 8,7% per timme. Efter 8 timmar får Stina ytterligare en injektion av teofyllin. Vilken är den kortaste och vilken är den längsta tid man därefter bör vänta innan hon får nästa injektion? Varje injektion höjer teofyllinhalten i blodet med 12 mg/liter"

Mitt lösningsförsök:

LaTeX ekvation och LaTeX ekvation

Då x = 8 h => LaTeX ekvation

LaTeX ekvation

Varför får jag negativt värde på tiden???

Behöver ha så tydlig förklaring som möjligt,

Tack i förhand!

Senast redigerat av Elev98 (2017-01-15 00:27)


Bra frågor är meningslösa utan Bra svar
 
ejesper
Medlem

Offline

Registrerad: 2016-07-21
Inlägg: 2

Re: [MA 5/E] Halten Teofyllin

Hej,

Problemet är din ansättning av LaTeX ekvation som betyder att du löser för när halten i blodet har avtagit till 20mg/liter vilket blir svårt då nivån från början är lägre än så.

Det du vill lösa för är hur länge man måste vänta för att en ny injektion inte tar halten i blodet över LaTeX ekvation.

Senast redigerat av ejesper (2017-01-15 09:54)

 
Smaragdalena
Medlem

Offline

Registrerad: 2012-02-02
Inlägg: 14676

Re: [MA 5/E] Halten Teofyllin

Just innan hon fick den andra sprutan var koncentrationen i blodet LaTeX ekvation. När hon just hade fått spruta 2 var koncentrationen i blodet LaTeX ekvation. Du har räknat ut att om hon hade fått den andra sprutan efter 6,8 timmar hade värdet gått upp till 20. (Det hade alltså inte varit nyttigt att ge henne en epruta efter bara 6 timmar).

Det du vill räkna ut är när man tidigast kan ge henne den andra sprutan, d v s när har halten gått ner till 8 så att det är OK att spä på igen. Eftersom det tog 6,8 timmar att gå ner från 12 till 8, borde det rimligtvis ta längre tid att gå ner från 18 till 8.

 


Sidfot

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson

Powered by Mattecentrum
 |  Denna sida använder cookies |  Kontakta oss |  Feedback |