Meddelande

Du befinner dig just nu på en äldre version av Pluggakuten, gamla.pluggakuten.se. Nya Pluggakuten lanserades den 6 februari 2017 och du finner forumet på www.pluggakuten.se.

På gamla.pluggakuten.se kan du fortfarande läsa frågorna och svaren som ställts, men du kan inte skapa ett nytt konto eller nya trådar. Är du redan medlem kan du däremot fortfarande logga in och svara i befintliga trådar. Nya frågor och nytt konto skapar du på det nya forumet, välkommen dit!

[FY 1/A]Balletisk pendel

zcoco2
Medlem

Offline

Registrerad: 2016-06-03
Inlägg: 8

[FY 1/A]Balletisk pendel

I boken finns det en laboration.


Vi lät en person kasta en boll in i en pappkartong som utgjorde lodet i en pendel. Vi försökte sedan räkna ut bollens hastighet med hjälp av pendelns utslag.


Det finns ett formel som jag inte förstår.
Det står bollen kastas längst i 45 graders vinkel. Då går den sträckan s=v^2/g räknat längs marken.
vart kommer s=v^2/g ifrån? big_smile

Senast redigerat av zcoco2 (2017-01-08 11:56)

 
Smaragdalena
Medlem

Offline

Registrerad: 2012-02-02
Inlägg: 14676

Re: [FY 1/A]Balletisk pendel

När man kastar en boll snett framåt, får bollen dels en konstant hastighet framåt, dels en hastighet uppåt som påverkas av gravitationen. Denna hastighet blir mindre och mindre, blir 0 när bollen vänder och sedan faller bollen nedåt snabbare och snabbare.

Hur lång tild tar det för bollen att komma till sitt högsta läge? Sedan tar det lika lång til att komma till nollnivån igen, så tiden det tar tills bollen slåt i marken är dubelt så lång som teden det tar till vändläget (förutsatt att man kastar från marknivå).

Hur långt framåt hinner bollen röra sig på den tiden? Där har du ditt s.

 


Sidfot

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson

Powered by Mattecentrum
 |  Denna sida använder cookies |  Kontakta oss |  Feedback |