Meddelande

Du befinner dig just nu på en äldre version av Pluggakuten, gamla.pluggakuten.se. Nya Pluggakuten lanserades den 6 februari 2017 och du finner forumet på www.pluggakuten.se.

På gamla.pluggakuten.se kan du fortfarande läsa frågorna och svaren som ställts, men du kan inte skapa ett nytt konto eller nya trådar. Är du redan medlem kan du däremot fortfarande logga in och svara i befintliga trådar. Nya frågor och nytt konto skapar du på det nya forumet, välkommen dit!

[HSK] Surhet

nellysem
Medlem

Offline

Registrerad: 2014-05-08
Inlägg: 255

[HSK] Surhet

Hej Behöver hjälp med följande fråga:1. Ordna dessa i ökande syra-styrka:
a. etanol, ättiksyra, saltsyra, ammoniak
b. 3-flouropropansyra, iodoättiksyra, flouroättiksyra

På a står det att det är ammoniak, etanol, ättiksyra, saltsyra (med ökande syra styrka från vänster till höger) men varför är det så?
b vet jag inte alls, och där måste jag även motivera varför.

Tacksam för svar!

 
Eelluuxx
Medlem

Offline

Registrerad: 2015-03-01
Inlägg: 1125

Re: [HSK] Surhet

a) En syras styrka beror på hur bra den är på att donera H+, vilket medför att en stark syra kommer att (i samma koncentrationer) ge ett lägre pH än en svag syra. Ammoniak är en bas, alltså är en urusel syra. Saltsyra är en extremt stark syra, det är den syra som finns i matsäcken och har ett pH på runt 2. Etanol är en mycket svag syra, hydroxigruppen kan ge ifrån sig en proton men den är fortfarande svag. Ättiksyra är, jämfört med saltsyra, en svag syra. Den är klart starkare än etanol, men klart svagare än saltsyra.

 
Teraeagle
Medlem

Offline

Registrerad: 2014-12-09
Inlägg: 2346

Re: [HSK] Surhet

Om vi pratar Brønstedtsyror kan man koka ner det hela till tre faktorer:

1. Styrkan hos bindningen mellan väteatomen och atomen den sitter bunden till.
2. Stabiliteten hos jonen eller molekylen som bildas om vätet lossnar.
3. Eventuella interaktioner som kan uppstå mellan ämnet och lösningsmedlet.

En karboxylsyra är en starkare syra än en alkohol eftersom den extra, dubbelbundna syreatomen drar till sig elektrondensitet från OH-bindningen som därmed försvagas. När vätet lossnar från karboxylgruppen kan jonen även stabiliseras med resonans. Om man tillsätter halogener så kommer de att fungera på samma sätt som det dubbelbundna syret, dvs dra till sig elektrondensitet och därmed ytterligare försvaga OH-bindningen.

Senast redigerat av Teraeagle (2017-01-01 23:38)


Kemiteknolog och metallurg
 
nellysem
Medlem

Offline

Registrerad: 2014-05-08
Inlägg: 255

Re: [HSK] Surhet

När jag då jämför iodoättiksyr och flouroättiksyra på fråga b, kan jag då endast förklara med hjälp av periodiska systemet, alltså att ju längre åt höger eller ju längre upp grundämnet  befinner sig, desto högre elektronegativitet och därmed desto surare? Och då är flouroättiksyra surare än iodoättiksyra då det ligger längre upp? För här tar man ju då hänsyn till den första faktorn som du skrivit "1. Styrkan hos bindningen mellan väteatomen och atomen den sitter bunden till".

 
Teraeagle
Medlem

Offline

Registrerad: 2014-12-09
Inlägg: 2346

Re: [HSK] Surhet

Ja, så skulle du kunna resonera. Bindningen mellan O och H är svagare när det finns fluor jämfört med jod i molekylen pga skillnaden i elektronegativitet mellan de två atomerna.


Kemiteknolog och metallurg
 


Sidfot

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson

Powered by Mattecentrum
 |  Denna sida använder cookies |  Kontakta oss |  Feedback |