Meddelande

Du befinner dig just nu på en äldre version av Pluggakuten, gamla.pluggakuten.se. Nya Pluggakuten lanserades den 6 februari 2017 och du finner forumet på www.pluggakuten.se.

På gamla.pluggakuten.se kan du fortfarande läsa frågorna och svaren som ställts, men du kan inte skapa ett nytt konto eller nya trådar. Är du redan medlem kan du däremot fortfarande logga in och svara i befintliga trådar. Nya frågor och nytt konto skapar du på det nya forumet, välkommen dit!

[BI 1/A]Granplantor biomassa

rajas97
Medlem

Offline

Registrerad: 2016-11-26
Inlägg: 3

[BI 1/A]Granplantor biomassa

Jag har försökt lösa den här frågan men hittar inga konkreta svar. Någon som kan hjälpa??

Tänk dig att man planterar små granplantor på ett kalhygge när man har avverkat skogen.
Efter 80 år har skogen växt upp och trädens sammanlagda vikt (biomassa) är tusentals ton. Var kommer dessa tusentals ton biomassa ifrån? Beskriv och förklara tydligt.

 
SeriousSquid
Medlem

Offline

Registrerad: 2010-05-17
Inlägg: 3643

Re: [BI 1/A]Granplantor biomassa

Om vi tar människor istället för träd så får vi ju i oss massa på olika sätt. Vi andras in luft och syre, vi dricker vatten, och äter olika slags mat. Majoriteten av den här massan som komme in i våra kroppar kommer ut ur våra kroppar igen inom kort men en del stannar kvar och bidrar till att vi växer och ökar i vikt. Detta är i alla fall något som sker när vi är små och växer men det är inte alla dessa inflöden av massa som bidrar till en persons viktökning lika mycket. Vattnet som absorberas in i huden när man duschar har tillexempel noll permanent påverkan på ens vikt eftersom den bara torkar ut igen minuterna efter att du klivit ur duschen.

Så varifrån kommer huvuddelen av massan, atomerna om man så vill, som bygger upp trädet? Hur kommer de in i trädet och varför stannar de där?

Senast redigerat av SeriousSquid (2016-12-15 20:00)


"...a result is trivial if: (a) it follows from the underlying definitions without any trickery or ingenuity and (b) a written specification of how it follows runs the danger of suggesting that it is nontrivial."
 


Sidfot

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson

Powered by Mattecentrum
 |  Denna sida använder cookies |  Kontakta oss |  Feedback |