Meddelande

Du befinner dig just nu på en äldre version av Pluggakuten, gamla.pluggakuten.se. Nya Pluggakuten lanserades den 6 februari 2017 och du finner forumet på www.pluggakuten.se.

På gamla.pluggakuten.se kan du fortfarande läsa frågorna och svaren som ställts, men du kan inte skapa ett nytt konto eller nya trådar. Är du redan medlem kan du däremot fortfarande logga in och svara i befintliga trådar. Nya frågor och nytt konto skapar du på det nya forumet, välkommen dit!
  • Forum
  •  » Kemi
  •  » [KE 1/A] [H3O+] och [OH-] koncentrationer

[KE 1/A] [H3O+] och [OH-] koncentrationer

Raiiier
Medlem

Offline

Registrerad: 2013-09-17
Inlägg: 40

[KE 1/A] [H3O+] och [OH-] koncentrationer

Hej, behöver hjälp med dessa två begrepp ([H3O+] och [OH-])!

T ex (1)

Beräkna [H3O+] I 0,15 mol/dm3 saltsyra

Jag förstår verkligen inte vad man ska göra då facit inte förklarar det på ett sätt som jag förstår!
Facit säger: Väteklorid är en stark syra. Alltså är alla molekyler HCl protplyserade i saltsyran, dvs. [HCl-]=0mol/dm3. I 0,15 mol saltsyra är vätejonkoncentrationen [H3O+] = 0,15 mol/dm3.

Förstår ingenting av det som facit säger och hur det blir så. Kan någon förklara med uträkning eller bara allmänt förklara detta mer?

 
Smaragdalena
Medlem

Offline

Registrerad: 2012-02-02
Inlägg: 14676

Re: [KE 1/A] [H3O+] och [OH-] koncentrationer

När en syra HA reagerar med vatten bildas det oxoniumjoner och syrans anjon LaTeX ekvation. Om man har en stark syra, reagerar alla syramolekylerna med vattnet, så att det inte finns några HA-molekyler kvar alls, bara oxoniumjoner ochLaTeX ekvation. De vanligaste starka syrorna är saltsyra, salpetersyra och svavelsyra.

Många syror är vad man kallar svaga syror. Det betyder att endast en del av HA-molekylerna reagerar med vattnet. I en vattenlösning av en svag syra finns det alltså (förutom vattenmolekylerna) syramolekyler LaTeX ekvation, oxoniumjoner LaTeX ekvation och syrans anjoner LaTeX ekvation.

Om du löser upp 0,1 mol av en stark syra i 1 liter vatten, kommer alla syramolekyler att reagera med vattnet, så det kommer att finnas 0,1 mol oxoniumjoner och 0,1 mol anjoner i lösningen, men inga molekyler av själva syran.

Om du löser upp 0,1 mol av en svag syra i 1 liter vatten, kommer bara en del av syramolekylerna att reagera med vattnet - om det är 0,01 mol som reagerar eller 0,00001 beror på HUR svag syran är (lite förenklat, du kommer att lära dig ett bättre sätt att räkna ut det på så småningom). Vattenlösningen kommer att innehålla syramolekyler LaTeX ekvation, oxoniumjoner LaTeX ekvation och anjoner LaTeX ekvation förutom vattenmolekylerna. När du löser en svag syra i vatten kommer det att bildas lika många oxoniumjoner som anjoner.

Hjälper den här förklaringen dig?

 

  • Forum
  •  » Kemi
  •  » [KE 1/A] [H3O+] och [OH-] koncentrationer

Sidfot

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson

Powered by Mattecentrum
 |  Denna sida använder cookies |  Kontakta oss |  Feedback |