Meddelande

Du befinner dig just nu på en äldre version av Pluggakuten, gamla.pluggakuten.se. Nya Pluggakuten lanserades den 6 februari 2017 och du finner forumet på www.pluggakuten.se.

På gamla.pluggakuten.se kan du fortfarande läsa frågorna och svaren som ställts, men du kan inte skapa ett nytt konto eller nya trådar. Är du redan medlem kan du däremot fortfarande logga in och svara i befintliga trådar. Nya frågor och nytt konto skapar du på det nya forumet, välkommen dit!

[KE 1/A]Oxidationstal.

loppan83
Medlem

Offline

Registrerad: 2015-09-13
Inlägg: 259

[KE 1/A]Oxidationstal.

Hej!
Jag behöver lite hjälp med oxidationstal smile1)  CO2                       Visst är det så att syrgas har oxidationstalet 0? I så fall borde väl även C vara 0?

2)  C6H12O6               Jag får syret till -12 och vätet till +12, blir då C noll?

3)  Fe2O3 (Järnoxid)    Syret har oxidationstalet 2- (O=-6)
                                  Då vill jag att Järnet oxidationstal ska bli +6/2=  +3Tänker jag rätt??  big_smile

 
Smaragdalena
Medlem

Offline

Registrerad: 2012-02-02
Inlägg: 14676

Re: [KE 1/A]Oxidationstal.

Oxidationstal är den laddning en atom skulle ha fått om elektronerna gått över helt och hållet till den av de båda atomerna i en bindning som är mest elektronegativ.

Ja, det stämmer att syre har oxidationstalet 0 i syrgas, men i nästan alla sina kemiska föreningar har syre oxidationstalet -II. Det är en av grundpelarna du kan använda för att räkna ut oxidationstal hos andra ämnen.

Läs mer om oxidationstal här: https://www.naturvetenskap.org/kemi/gym … ationstal/

1. Nej, syre är -II i  kemiska föreningar, så kol blir +IV.

2. Titta på varje kolatom för sig! Vad binder den till? Väteatomer som sitter "i andra änden" av en syreatom spelar inte någon roll för kolatomens oxidationstal. Om en kolatom binder till två andra kolatomer, en väteatom och syret i en OH-grupp skall den kolatomen "balansera" -II från syret och +I från vätet (kolatomerna som binder till den här kolatomen räknas som 0 eftersom båda kolatomerna är lika bra på att dra tuill sig elektroner).

3. Stämmer.

 


Sidfot

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson

Powered by Mattecentrum
 |  Denna sida använder cookies |  Kontakta oss |  Feedback |