Meddelande

Du befinner dig just nu på en äldre version av Pluggakuten, gamla.pluggakuten.se. Nya Pluggakuten lanserades den 6 februari 2017 och du finner forumet på www.pluggakuten.se.

På gamla.pluggakuten.se kan du fortfarande läsa frågorna och svaren som ställts, men du kan inte skapa ett nytt konto eller nya trådar. Är du redan medlem kan du däremot fortfarande logga in och svara i befintliga trådar. Nya frågor och nytt konto skapar du på det nya forumet, välkommen dit!

[HSF] Sampling

taygetos
Medlem

Offline

Registrerad: 2012-11-05
Inlägg: 1702

[HSF] Sampling

"Sampling kan vara en reverserbar process."

Syftar man här på att man kan göra en tidskontinuerlig signal av en serie samplingar?
Om ja: men då blir väl aldrig signalen exakt som ursprungssignalen, eller?


EDIT: TILLÄGG

"Kvantisering begränsar
antalet möjliga värden i
signalen.

Kvantisering är en icke-
reverserbar process. "

Syftar man här på att kvantisering är något i stil med avrundning, så man tex inte har (roten ur 7.3488) som ett tal utan ett heltal?

Icke reversibel här syftar det på att man inte kan hitta tillbaka till ursprungstalet (roten ur 7.3488) från de man avrundat till?
Om ja - men hur skiljer det sig från för sampling - för där hittar man väl inte heller tillbaka till riktiga signalen oavsett hur tätt man samplat?

Senast redigerat av taygetos (2016-11-05 14:49)

 
Henrik E
Medlem

Offline

Registrerad: 2015-09-22
Inlägg: 3189

Re: [HSF] Sampling

Kvantisering är som du beskrev. Återskapande av kontinuerlig signal från sampling går om den inte har några frekvenskomponenter ovanför halva samplingsfrekvensen.

 
Bubo
Medlem

Offline

Registrerad: 2015-12-28
Inlägg: 832

Re: [HSF] Sampling

Henriks svar i andra ord:

Ja, man syftar på att man kan göra en tidskontinuerlig signal av en serie samplingar. Det går, om man har samplat klokt.

Det gäller naturligtvis att sampla så ofta att man får med alla de frekvenser som ingår i signalen. Om man till exempel samplar ljud med 50 000 samplingar per sekund, så får man med alla de frekvenser som en människa kan uppfatta. Kanske skulle en eller annan hund tycka att det fattas lite högfrekventa ljud i samplingen, men en männsika skulle tycka att "alla ljud" är med i en sådan sampling.

 


Sidfot

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson

Powered by Mattecentrum
 |  Denna sida använder cookies |  Kontakta oss |  Feedback |