Meddelande

Du befinner dig just nu på en äldre version av Pluggakuten, gamla.pluggakuten.se. Nya Pluggakuten lanserades den 6 februari 2017 och du finner forumet på www.pluggakuten.se.

På gamla.pluggakuten.se kan du fortfarande läsa frågorna och svaren som ställts, men du kan inte skapa ett nytt konto eller nya trådar. Är du redan medlem kan du däremot fortfarande logga in och svara i befintliga trådar. Nya frågor och nytt konto skapar du på det nya forumet, välkommen dit!

[HSM] Standard error (SE)

flower
Medlem

Offline

Registrerad: 2016-02-05
Inlägg: 13

[HSM] Standard error (SE)

Hej!

Jag förstår inte riktigt vad standard error är för något eller vad det säger?Är det samma som felmarginal?
Jag vet hur man räknar ut det men förstår inte det..

 
Russell
Moderator

Offline

Registrerad: 2013-08-22
Inlägg: 2608

Re: [HSM] Standard error (SE)

Ett exempel: Om vi är intresserade av en viss parameter i en population, t.ex. hur stor andel LaTeX ekvation av en grupp människor som är under 170 cm långa, så kan vi ta ett stickprov av storlek LaTeX ekvation, kolla antalet LaTeX ekvation som är under 170 cm i detta stickprov, och använda LaTeX ekvation som estimat/skattning av parametern LaTeX ekvation. Eftersom värdet på LaTeX ekvation bestäms av slumpen så är estimatorn LaTeX ekvation en slumpvariabel. Denna variabel har väntevärde LaTeX ekvation och standardavvikelse LaTeX ekvation.

Vad som kallas standard error (sv: standardfel eller medelfel) är alltså en estimators standardavvikelse LaTeX ekvation. Dess relation till konfidensintervall skulle kunna beskrivas så här:

Eftersom LaTeX ekvation har väntevärde LaTeX ekvation och standardavvikelse LaTeX ekvation så är det 95% chans att estimatorn LaTeX ekvation antar ett värde i intervallet LaTeX ekvation. Det är bara ett omvänt sätt att säga det som ett konfidensintervall säger—nämligen att vi med 95%-ig säkerhet kan säga att parametern LaTeX ekvation innefattas av intervallet LaTeX ekvation.


The road to wisdom?—Well, it's plain and simple to express:
Err and err and err again, but less and less and less.
 


Sidfot

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson

Powered by Mattecentrum
 |  Denna sida använder cookies |  Kontakta oss |  Feedback |