Meddelande

Du befinner dig just nu på en äldre version av Pluggakuten, gamla.pluggakuten.se. Nya Pluggakuten lanserades den 6 februari 2017 och du finner forumet på www.pluggakuten.se.

På gamla.pluggakuten.se kan du fortfarande läsa frågorna och svaren som ställts, men du kan inte skapa ett nytt konto eller nya trådar. Är du redan medlem kan du däremot fortfarande logga in och svara i befintliga trådar. Nya frågor och nytt konto skapar du på det nya forumet, välkommen dit!

[FY 1/A] Arbete

ungochdum
Medlem

Offline

Registrerad: 2016-10-04
Inlägg: 8

[FY 1/A] Arbete

Hej! I min fysikbok står det att en kraft som är vinkelrät mot rörelseriktningen inte uträttar något arbete. Det står sedan att när man bär en väska på plan mark eller glider rakt fram på skridskor, inte uträttar något arbete alls. Kan någon förklara hur dem menar här, för jag förstår inte alls hur dem menar. Man arbetar väl visst när man t ex går och bär på en tung väska?

Tack på förhand

 
Henrik E
Medlem

Offline

Registrerad: 2015-09-22
Inlägg: 3189

Re: [FY 1/A] Arbete

Om man glider fram på skridskor utan friktion uträttar man inget arbete. Man fortsätter framåt i evighet, amen! Om skridskoåkaren bär en tung väska krävs armmuskelkraft, men inget arbete uträttas.
(Ett välment råd: skriv inte "dem" när du menar "de". Skriver du "dom" blir det alltid rätt.)

Senast redigerat av Henrik E (2016-10-25 22:18)

 
joculator
Medlem

Offline

Registrerad: 2012-09-12
Inlägg: 3920

Re: [FY 1/A] Arbete

Visst, och man arbetar när man sitter franför en dator... eller springer nedför en trappa ... men nu är det fråga om fysik och hur arbete defineras inom fysiken, dvs fysikaliskt arbete.

Wiki: "Arbete är inom fysiken den energimängd som omvandlas när en förflyttning sker under inverkan av en kraft."

Så om du står stilla och håller upp en tung väska utför du inget arbete. Om du går framåt med väskan utför du inget arbete under förutsättning att det inte finns något luftmostånd (för då utförs arbete). Bokens exempel förutsätter att det inte är något luftmotstånd (det kommer boken att göra ofta).

Det är kanske inte helt självklart, men det är bara att lära sig.

 


Sidfot

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson

Powered by Mattecentrum
 |  Denna sida använder cookies |  Kontakta oss |  Feedback |