Meddelande

Du befinner dig just nu på en äldre version av Pluggakuten, gamla.pluggakuten.se. Nya Pluggakuten lanserades den 6 februari 2017 och du finner forumet på www.pluggakuten.se.

På gamla.pluggakuten.se kan du fortfarande läsa frågorna och svaren som ställts, men du kan inte skapa ett nytt konto eller nya trådar. Är du redan medlem kan du däremot fortfarande logga in och svara i befintliga trådar. Nya frågor och nytt konto skapar du på det nya forumet, välkommen dit!

forntiden svara på frågor

elev24
Medlem

Offline

Registrerad: 2016-09-03
Inlägg: 14

forntiden svara på frågor

hej jag har några frågor som jag har besvarat den men vet ej om det var rätt


Fråga2 människan levde på länge som jägare och samlare. Diskutera hur hon anpassade sig de till de förutsättningar som naturen erbjöd?

svar:

Människan kunde leva genom att jaga djur och samla ätbara växter under istiden jagade de hjortar och mammutar och i varma klimat kunde de samla ätbara växte efter det de lärde sig hur man kan odla.

Fråga3.
Varför uppstod jordbruket? Vilka fördelar och nackdelar fanns i det nya sättet att försörja sig?

Svar:
med jordbruket kunde man odla jorden man började tama djur som hundar, får, getter och kor, kvinnorna fick reda på hur man kan odla och strö ut sädeskorn i närheten av lägret och skörda när nya frön hade mognat de kunde kombinera jordbruket med boskapsskötsel man kunde få mjölk av getter och ägg från hönor och djur fick föda av växter som vete det var mycket fördel med jordbruket. Men om det hade varit dåligt väder kunde skörden slå fel och det jordbruket krävdes större arbetsinsats.


Fråga4.
När människorna levde som jägare och samlare rådde i allmänhet jämlikhet. I jordbrukarsamhället blev skillnaderna större när det gällde makt och inflytande, både mellan fattig och rik mellan man och kvinna varför?
Svar:
När människorna levde som jägare och samlare kvinnorna samlade ätbara växter medan man jagade vilda och stora djur alla arbetade och alla arbetade tillsammans, i jordbrukarsamhället blev mer annorlund för människor i jordbrukarsamhället människorna bofast sig och produktionen av livsmedel ökade vilket rikedom och fattigdom skapades hövdingarna kunde berika sig genom att skaffa sig större delar av skördarna och byta till sig varor. Och det lede till plundringar och krig. Därför att de som tog hand om jordbruket är bönder och de som ordnat hur bönder ska göra är centrala makter och hövdingarna de delade arbete vem är stark får ha makt och ordnar de som är bra på något hantverk får jobba som bönder


                    
                 
                                                                     

   
fråga5.
Vad var det som utmärkte högkulturen jämfört med tidigare stadier i människans utveckling? Varför uppstod högkulturen just kring stora floder?
I högkulturen kunskap ökades som konstbevattning, spannmålning samt språk och matematik medan tidigare de bara hade kunskap om samla växter och jaga vilda djur kilskrift skapades och spreds under högtiden.
Folket där bodde vid stora floder därför att genom flod kunde man vattna jordbruket och regnet där gjorde möjligheten att sädeskornen gro och där levde sumererna som skapade kilskrift samt vid floden konstbevattning upptäcktes det är därför högkulturen uppstod kring stora floder.Fråga6
Staten uppstod i de första högkulturerna. Vad utmärkte en stat? Hur kommer det sig att den uppstod? Vilken funktion fyllde den i samhället?
Svar:
De första högkulturerna uppstod i bördiga områden längs med stora floder de stora floderna uppstod kring Eufrat och Tigris i nuvarande Irak (Mesopotamien) kallades för ut och i Egypten kring Nilen flod och där kilskrift uppstod (Irak och Egypten). Den uppstod också av makt och lagar. Man kunde skriva symboler och lagar med hjälp av kilskrifter i Mesopotamien och Egypten de kunde skriva bildsymbol.

Fråga 7
Diskutera vilken betydelse skriften har haft och har människan?
Svar:
med skrift kunde man uttrycka sig man kunde skriva historier och laga lagar osv..
Förut människorna kunde måla och göra symboler för att visa att de har varit där och att de fanns.

tacksam för snabb svar

Senast redigerat av elev24 (2016-10-19 20:38)

 
Henrik E
Medlem

Offline

Registrerad: 2015-09-22
Inlägg: 3189

Re: forntiden svara på frågor

Fråga två ska inte ha odling i svaret.
Fråga tre, fördel: lättare för storfamilj, mera mat; nackdel: miljöförstöring, vattnet förorenas, epidemier.
Fråga fem, floder transportleder när vägar inte fanns.
Fråga sex, staten kännetecknas av makt och lag. Lag behövs när folk lever tätt. (Skriften hör till nästa fråga.)
Fråga sju, kunskaper och erfarenheter förs vidare genom skrift.

 
elev24
Medlem

Offline

Registrerad: 2016-09-03
Inlägg: 14

Re: forntiden svara på frågor

Henrik E skrev:

Fråga två ska inte ha odling i svaret.
Fråga tre, fördel: lättare för storfamilj, mera mat; nackdel: miljöförstöring, vattnet förorenas, epidemier.
Fråga fem, floder transportleder när vägar inte fanns.
Fråga sex, staten kännetecknas av makt och lag. Lag behövs när folk lever tätt. (Skriften hör till nästa fråga.)
Fråga sju, kunskaper och erfarenheter förs vidare genom skrift.

tack för svaren

 


Sidfot

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson

Powered by Mattecentrum
 |  Denna sida använder cookies |  Kontakta oss |  Feedback |