Meddelande

Du befinner dig just nu på en äldre version av Pluggakuten, gamla.pluggakuten.se. Nya Pluggakuten lanserades den 6 februari 2017 och du finner forumet på www.pluggakuten.se.

På gamla.pluggakuten.se kan du fortfarande läsa frågorna och svaren som ställts, men du kan inte skapa ett nytt konto eller nya trådar. Är du redan medlem kan du däremot fortfarande logga in och svara i befintliga trådar. Nya frågor och nytt konto skapar du på det nya forumet, välkommen dit!

[ÅK 7-9] övergödning

Hildajul
Medlem

Offline

Registrerad: 2016-05-12
Inlägg: 20

[ÅK 7-9] övergödning

När plankton och alger växer pga övergödningen så leder det till syrebrist.


Det jag undrar över är att om det nu blir övergödning så produceras det massa plankton. Växter producerar syre så därför borde det bli ett överskott av syre som sedan används av destruenterna för att bryta ner de "döda algerna". Vad är det som jag missat?

 
Teraeagle
Medlem

Offline

Registrerad: 2014-12-09
Inlägg: 2346

Re: [ÅK 7-9] övergödning

Det är framför allt problem med syrefattiga havsbottnar vid övergödning. Uppe vid ytan frodas algerna för att så småningom dö och falla ner till botten. Då bryts de ned av av djur och mikroorganismer som förbrukar syre. Eftersom övergödning leder till massproduktion av alger kommer det också att trilla ned stora mängder döda alger på botten, vilket leder till syrebrist. Det är inte säkert att strömmarna i vattnet lyckas blanda ned tillräckligt med syrerikt vatten och då uppstår problem eftersom syret är slut och nedbrytarna dör.


Kemiteknolog och metallurg
 


Sidfot

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson

Powered by Mattecentrum
 |  Denna sida använder cookies |  Kontakta oss |  Feedback |