Meddelande

Du befinner dig just nu på en äldre version av Pluggakuten, gamla.pluggakuten.se. Nya Pluggakuten lanserades den 6 februari 2017 och du finner forumet på www.pluggakuten.se.

På gamla.pluggakuten.se kan du fortfarande läsa frågorna och svaren som ställts, men du kan inte skapa ett nytt konto eller nya trådar. Är du redan medlem kan du däremot fortfarande logga in och svara i befintliga trådar. Nya frågor och nytt konto skapar du på det nya forumet, välkommen dit!
  • Forum
  •  » Svenska
  •  » Söker respons på bokanalys i svenska

Söker respons på bokanalys i svenska

svennebrorsan_
Medlem

Offline

Registrerad: 2016-09-29
Inlägg: 13

Söker respons på bokanalys i svenska

Jag har skrivit en bokanalys av boken [geim]. Försöker få ett starkt A och skulle kunna behöva professionell respons samt förslag på vad annat jag kan få med i texten.

Ex-polisen och nuvarande kriminalförfattaren Anders de la Motte debuterade med boken “[geim]” som sedan gav upphov till en trilogi med stor fokus på datavärlden och informationsflödet på internet. Trilogin har fångat många deckarälskares hjärtan då den lyckas med att skapa en modern grund men samtidigt tillämpat klassiska thrillergrepp som omfattar hela handlingen i böckerna.

I boken “[geim]” tar vi del av två huvudkaraktärers vardag: Henrik HP Pettersons samt Rebecca Norméns vardag. HP är mer eller mindre en ego-centrerad lurendrejare med låg impulsivkontroll som tar dagarna nästan som dem kommer. Rebecca är HPs totala motsats, hon har stenkoll på sitt liv och väljer att hålla fokus på sin karriär inom polisbranchen då hon nyligen vart intagen på säpos livvaktsrotel.

Boken börjar med att HP sitter på ett pendeltåg och stötter på en mobiltelefon som verkar veta obehagligt mycket om honom. Telefonen erbjuder honom att spela ett spel, ovetande om spelets innehåll tackar han ändå ja till invitationen och blir tillsagd till att utföra uppdrag i den riktiga världen. Genom hela boken får veta om spelets hemliga agenda, men samtidigt får vi medfölja en känslosam resa i förbindelse till syskonen Henrik och Rebeccas mörka förflutna.

UPPBYGGNAD + TEMPO
Bokens handling växlar mellan båda karaktärernas händelser genom att det markeras med en asterisk efter slutet av ena karaktärens stycke. Det slutar oftast som en cliffhanger för båda karaktärerna så att läsaren blir mer engagerad i boken. Trademarken är just det skyhöga tempot som främst präglas av HPs upplevelser genom uppdragen; Rebeccas är mindre dramatiska. Och vi får även många återblickar som bygger upp en backstory som är länkade till händelserna i boken. Ett exempel är då vi får veta att Rebécca är en mördare, och varför HP fick 10 månaders ungdomsfängelse.

“Skulden var Rebeccas, inte hennes lillebrors. Henke var oskyldig men ändå var det han som hade straffats.”
“”Det var jag som gjorde det”, hade han sagt till poliserna den där gången, och de hade trott honom.”

Förutom uppbyggnaden av texten så är boken som en deckare mycket annorlunda skriven när det kommer till sitt språk. Det används mycket slang och engelska fackord som stärker HPs karaktär och hans polare, men slanguttrycken är inte heller obegripliga eller försöker låta hipp och cool för att locka de yngre läsarna. Svengelskan och de tekniska termer är istället där för att lämpa sig till den moderna spelvärlden, därmed skulle det var omöjligt att göra en bok som geim med samma djup ifall HP hade varit en teknikhandikappad person som fick tillgång till mobilen. Ett språkexempel är då HP berömmer sig själv pågrund av hans plats i spel topplistan, men berättaren uttrycker hans känslor och tankar i tredje person.

“Det var inte illa för en rookie!
Han var flavor of the month!               
Han var in the zone!
Han var på väg mot toppen!”

Rebecca är en aning formell person, hon månar om hennes yrke och karriär och det märks i hennes uttryck. Det kan bero på de människor hon är omringad av i polisbranchen.

Senast redigerat av svennebrorsan_ (2016-09-29 13:58)

 
Hambe
Medlem

Offline

Registrerad: 2016-10-03
Inlägg: 1

Re: Söker respons på bokanalys i svenska

Jag tycker det var en väldigt fin text. Jag gillar texter som dessa.

 

  • Forum
  •  » Svenska
  •  » Söker respons på bokanalys i svenska

Sidfot

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson

Powered by Mattecentrum
 |  Denna sida använder cookies |  Kontakta oss |  Feedback |