Meddelande

Du befinner dig just nu på en äldre version av Pluggakuten, gamla.pluggakuten.se. Nya Pluggakuten lanserades den 6 februari 2017 och du finner forumet på www.pluggakuten.se.

På gamla.pluggakuten.se kan du fortfarande läsa frågorna och svaren som ställts, men du kan inte skapa ett nytt konto eller nya trådar. Är du redan medlem kan du däremot fortfarande logga in och svara i befintliga trådar. Nya frågor och nytt konto skapar du på det nya forumet, välkommen dit!
  • Forum
  •  » Biologi
  •  » [BI 1/A]Labbrapport om artdiversitet

[BI 1/A]Labbrapport om artdiversitet

ammamuh
Medlem

Offline

Registrerad: 2016-09-28
Inlägg: 1

[BI 1/A]Labbrapport om artdiversitet

Hej!

Som rubriken lyder går laborationen ut på att  se du artdiversitet skiljer sig mellan biotoper. under laborationen undersökte vi två områden, markyta med gräs samt utan. resultaten blev att jorden med inget gräs hade störst artvariation. jag har sökt på internet samt i läroboken i hopp om att hitta ett samband med har tyvärr inte lyckats hitta något som verkligen kan hjälpa.

hade varit jättesnällt om någon av er kunnat förklara sambandet ,varför resultatet blev som det blev, samt varför exempelvis det inte finns lika många arter i jorden med gräs på. eller om ni länkar till en källa där jag möjligtvis kan hitta fakta.

 
SeriousSquid
Medlem

Offline

Registrerad: 2010-05-17
Inlägg: 3643

Re: [BI 1/A]Labbrapport om artdiversitet

Det är svårt att dra sdvepande slutsatser bara utifrån vetskapen att den ena av de här två plättarna hade gräs och den andra inte hade det.

Rent metodologiskt kan det ju vara svårare att hitta och identifiera arter när de delar utrymme med gräs för att insekter gömmer sig mellan stråna och gröna växter smälter in i massan och således kanske inte ens utgångspunkten om artvariation ens är korrekt.

Sedan kan det underliggande skälet till varför den ena plätten hade gräs och den andra hade det påverkar artvariationen. Säg om gräsplätten var i näringsfatig mark medan den gräslösa nyligen plogats och så vidare. Är det en gräsmatta så kanske någon tar hand om den och besprutar med herbicider ibland.

Med dessa reservationer i åtanke så kan det i fråga om växtligheten i alla fall teoretiskt röra sig om att gräsarten helt enkellt skapar en miljö som är ogästvänlig för andra arter genom att växa tätt och göra det svårt för nya inkräktare att få tillräckligt med soljus eller näring.
En mer uppenbar situation där detta sker är i tallskogar, https://upload.wikimedia.org/wikipedia/ … Forest.jpg , där tallarna bland annat genom att blockera solen hindra lövväxter från att får sol och näring och därmed skapar vad som förefaller vara en död skogsbotten. Beroende på grässläkte kan de inducera en liknande situation.

Senast redigerat av SeriousSquid (2016-09-28 19:51)


"...a result is trivial if: (a) it follows from the underlying definitions without any trickery or ingenuity and (b) a written specification of how it follows runs the danger of suggesting that it is nontrivial."
 

  • Forum
  •  » Biologi
  •  » [BI 1/A]Labbrapport om artdiversitet

Sidfot

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson

Powered by Mattecentrum
 |  Denna sida använder cookies |  Kontakta oss |  Feedback |