Meddelande

Du befinner dig just nu på en äldre version av Pluggakuten, gamla.pluggakuten.se. Nya Pluggakuten lanserades den 6 februari 2017 och du finner forumet på www.pluggakuten.se.

På gamla.pluggakuten.se kan du fortfarande läsa frågorna och svaren som ställts, men du kan inte skapa ett nytt konto eller nya trådar. Är du redan medlem kan du däremot fortfarande logga in och svara i befintliga trådar. Nya frågor och nytt konto skapar du på det nya forumet, välkommen dit!

[ÅK 7-9]Fysik - kärnfysik

Liloz
Medlem

Offline

Registrerad: 2016-05-09
Inlägg: 11

[ÅK 7-9]Fysik - kärnfysik

Hej ! Jag har en fråga :
Hur kan människan och teknik påverkamiljön och finns det några åtgärder om kan bidra till en hållbar utveckling?
Menar de som tex kärnkraftens miljöpåverkan eller miljöpåverkan från fossila bränsle?
Tack!

 
wow_08
Medlem

Offline

Registrerad: 2016-02-16
Inlägg: 52

Re: [ÅK 7-9]Fysik - kärnfysik

Man kan påverka miljön till det bättre genom att använda solenergi (förnybar energi) och andra typer av bränsle, t.ex. el (elbilar). Det är något som jag kan tänka mig

 
sprite111
Medlem

Offline

Registrerad: 2011-02-08
Inlägg: 1002

Re: [ÅK 7-9]Fysik - kärnfysik

Vi påverkar miljön varje dag. När vi tar bilen till skolan avges en viss mängd föroreningar, koldioxid är ett klassiskt exempel.

(Från http://www.give2all.org/9/2012/09/effek … iljon.html)

Växthusgaser, som koldioxid, som släpps ut delvis av bilar, bidra till den globala uppvärmningen. Den globala uppvärmningen hänvisar till den trend av ökande temperaturer över hela världen. Som fordonets användning har ökat över tid, har mängden växthusgaser i luften ökade också. Studier visar att den globala uppvärmningen, om inte hålls i schack, skulle få katastrofala konsekvenser, inklusive översvämning av lågt liggande områden, på grund av is smälter, och en ökning av allvarliga naturfenomen, såsom starkare tropiska stormar och orkaner.

Ett steg mot en mer hållbar planet kan vara elbilar och eventuellt el-lastbilar (elfordon). På så vis minskar vi föroreningar från bränslebilar, inklusive koldioxid utsläppen minskas.


Hållbar utveckling är tänkt att skapa en bättre plats för  nuvarande människor på jorden, men får inte äventyra kommande människors levnad.

Vi kan till exempel ta kärnkraftverk som ett exempel. Visst kärnkraftverk är ett hanterbart problem för oss idag (i Sverige) då det släpper knappt ut föroreningar i jämförelse med t.ex. kolkraftverk. Men all avfall (giftigt!!) måste lagras någonstans säkert i flera tusen år innan radioaktiviteten i avfallet kan uppskattas som normalt!

Vi lämnar alltså över giftiga avfall. Vid naturkatastrof eller annan oförutsebar händelse kan avfallet komma till ytan innan lagringstiden är över. Det är en anledning till varför kärnkraftverk bör avvecklas. En bättre metod, mer säkrare metod, bör hittas. Denna metoden äventyrar livet på nuvarande population+ populationen efter
oss.

Vid naturkatastrof så kan även händelser som skede i japan ske, (kolla google, fråga läraren). Det äventyrar livet på oss som bor här idag + kommande generationers liv. hiroshima är ju även det ett klassiskt exempel.

Visst kärnkraftverk fungerar ok för oss i Sverige men för att kunna få en hållbar utveckling måste man eliminera faror som kan påverka människa och miljö, nu och för kommande generationer.

osv osv...


Anyone who considers arithmetical methods of producing random digits is, of course, in a state of sin.
//John von Neumann
 
Teraeagle
Medlem

Offline

Registrerad: 2014-12-09
Inlägg: 2346

Re: [ÅK 7-9]Fysik - kärnfysik

Försök tänka på din egen vardag och hur dina val påverkar miljön. Hur tar du dig till skolan? Vad äter du för mat? Brukar du källsortera? Frågan blir lite enklare att svara på ifall man tänker på sin egen situation.


Kemiteknolog och metallurg
 


Sidfot

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson

Powered by Mattecentrum
 |  Denna sida använder cookies |  Kontakta oss |  Feedback |