Meddelande

Du befinner dig just nu på en äldre version av Pluggakuten, gamla.pluggakuten.se. Nya Pluggakuten lanserades den 6 februari 2017 och du finner forumet på www.pluggakuten.se.

På gamla.pluggakuten.se kan du fortfarande läsa frågorna och svaren som ställts, men du kan inte skapa ett nytt konto eller nya trådar. Är du redan medlem kan du däremot fortfarande logga in och svara i befintliga trådar. Nya frågor och nytt konto skapar du på det nya forumet, välkommen dit!

[HSM] Cos x

pluggfel
Medlem

Offline

Registrerad: 2016-01-29
Inlägg: 58

[HSM] Cos x

Hejsan. Jag har fastnat på vad jag tror är ett ganska enkelt problem, men kommer helt enkelt inte vidare. Är tacksam för hjälp smile

Fråga) Lös ekvationen cos x = sin (2x + pi/4)

Hur går man tillväga?

Senast redigerat av pluggfel (2016-09-06 16:36)

 
SeriousSquid
Medlem

Offline

Registrerad: 2010-05-17
Inlägg: 3643

Re: [HSM] Cos x

Du behöver skriva om din ekvation på någon av följande former:

Alt 1. LaTeX ekvation alltså så att det är samma trigonometriska funktion i båda led. Alltså något i stil med LaTeX ekvation. När du har detta så finns vissa vilkor som gör att leden är lika.

Argumenten kan vara helt lika LaTeX ekvation men de kan också skilja sig på en multipel av LaTeX ekvation alltså  "LaTeX ekvation "respektive en variant till (kom ihåg LaTeX ekvation )

Alt 2. Man kan även använda mer exotiska omskrivningar och får om ett sånt här uttryck till bara en sinusfunktion lika med 0 LaTeX ekvation och tillämpa samma argument på den ekvationen.

Senast redigerat av SeriousSquid (2016-09-06 16:55)


"...a result is trivial if: (a) it follows from the underlying definitions without any trickery or ingenuity and (b) a written specification of how it follows runs the danger of suggesting that it is nontrivial."
 
SvanteR
Medlem

Offline

Registrerad: 2015-09-24
Inlägg: 626

Re: [HSM] Cos x

Den första ledtråden får man av pi/4. Det är en av de vinklar som har ett exakt värde för både sinus och cosinus. Alltså är additionsformeln för sinus en bra början.

Sedan kvarstår problemet med att du har både sin och cos och både x och 2x i ekvationen. Där får man pröva sig fram, men att leta bland formlerna för dubbla vinkeln kan vara en hjälp. Jag hittade en lösning genom att skriva om lite och sedan kvadrera båda leden.

Om du gör så och löser den, glöm inte att leta efter och eliminera falska rötter sedan, precis som man måste göra när man löser rotekvationer!

 


Sidfot

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson

Powered by Mattecentrum
 |  Denna sida använder cookies |  Kontakta oss |  Feedback |