Meddelande

Du befinner dig just nu på en äldre version av Pluggakuten, gamla.pluggakuten.se. Nya Pluggakuten lanserades den 6 februari 2017 och du finner forumet på www.pluggakuten.se.

På gamla.pluggakuten.se kan du fortfarande läsa frågorna och svaren som ställts, men du kan inte skapa ett nytt konto eller nya trådar. Är du redan medlem kan du däremot fortfarande logga in och svara i befintliga trådar. Nya frågor och nytt konto skapar du på det nya forumet, välkommen dit!

[HSF] Arkimedes princip 2

taygetos
Medlem

Offline

Registrerad: 2012-11-05
Inlägg: 1702

[HSF] Arkimedes princip 2

Om man trycker ner något under ytan för att bevisa Arkimedes princip - påverkar inte jag då kroppen med min kraft så att mer vatten poppar ut ur behållaren med föremålet än föremålet egentligen trycker ut själv?

Om ja - hur ska man utföra bevisningen då?

Om nej - varför inte? Jag tänker att min kraft läggs samman med föremålets i fråga och blir lika med mer kraft neråt och mer vatten ut.

 
Teraeagle
Medlem

Offline

Registrerad: 2014-12-09
Inlägg: 2346

Re: [HSF] Arkimedes princip 2

Nej, lyftkraften på det du trycker ner är lika stor eftersom den fortfarande trycker undan lika mycket vatten. Det har ingen betydelse hur mycket vatten som rinner över.

Ett lättare sätt att påvisa principen är att lägga något med känd densitet i ett vattenkar och som normalt flyter (kork, planka, träbit eller liknande). Helst i formen av ett rätblock. Då kan du mäta hur stor del av föremålet som ligger under vattenytan och komma fram till att lyftkraften=tyngdkraften.


Kemiteknolog och metallurg
 


Sidfot

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson

Powered by Mattecentrum
 |  Denna sida använder cookies |  Kontakta oss |  Feedback |