Meddelande

Du befinner dig just nu på en äldre version av Pluggakuten, gamla.pluggakuten.se. Nya Pluggakuten lanserades den 6 februari 2017 och du finner forumet på www.pluggakuten.se.

På gamla.pluggakuten.se kan du fortfarande läsa frågorna och svaren som ställts, men du kan inte skapa ett nytt konto eller nya trådar. Är du redan medlem kan du däremot fortfarande logga in och svara i befintliga trådar. Nya frågor och nytt konto skapar du på det nya forumet, välkommen dit!
  • Forum
  •  » Fysik
  •  » [HSF] Vätsketryck i alla riktningar

[HSF] Vätsketryck i alla riktningar

taygetos
Medlem

Offline

Registrerad: 2012-11-05
Inlägg: 1702

[HSF] Vätsketryck i alla riktningar

Vätsketrycket på höjden h mot en bottenyta skrivs:

p = densiteten*g*höjden av vätskan

Där är jag med.

Men så säger boken:
"på djupet h i en vätska är trycket lika stort i alla riktningar"

1. Vad menar man här?

Vidare säger boken att vätska också har ett tryck uppåt.

2. Hur räknar man på detta? Menar man att på bottenpunkten x så är trycket även uppåt densiteten*g*höjden tillbaka till ytan? (och om man vill mäta trycket från bottnet upp till en punkt tex mittemellan botten och ytan så tar man höjden upp dit?

Vidare visar boken en behållare med vätska där man borrat hål i sidan - bilden visar klart hur vätskan i botten har starkast "sprut utåt".

3. MEN . . . om vätska även har ett tryck uppåt - borde inte hålet längst upp när det är på samma avstånd från vattenytan som hålet längst ner ha samma kraft i sprutet ut ur hålet? - apropå att vätskan också har ett tryck UPPÅT??

4. Eller har det något att göra med att längst upp finns mer luft som bromsar vätskans tryck uppåt när vi utför borrningen i vätskebehållaren på jorden?

5. Om vi hade gjort borrningen någonstans utan lufttryck hade det då varit lika stort sprut uppe som nere, samt lika för de två hålen i mitten? (bortsett nu från att när det sprutar ut så sjunker självklart vätskenivån -- jag syftar på precis i början/ett tänkt stillastående scenarium)

6. Och hur menar man i sidled - för inte kan väl vätsketrycket åt sidan vara samma för vätsketrycket mot bottenpunkten om det inte är samma avstånd till sidan från punkten som från punkten i botten man mätt mot från ytan?

Senast redigerat av taygetos (2016-09-02 18:41)

 

  • Forum
  •  » Fysik
  •  » [HSF] Vätsketryck i alla riktningar

Sidfot

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson

Powered by Mattecentrum
 |  Denna sida använder cookies |  Kontakta oss |  Feedback |