Meddelande

Du befinner dig just nu på en äldre version av Pluggakuten, gamla.pluggakuten.se. Nya Pluggakuten lanserades den 6 februari 2017 och du finner forumet på www.pluggakuten.se.

På gamla.pluggakuten.se kan du fortfarande läsa frågorna och svaren som ställts, men du kan inte skapa ett nytt konto eller nya trådar. Är du redan medlem kan du däremot fortfarande logga in och svara i befintliga trådar. Nya frågor och nytt konto skapar du på det nya forumet, välkommen dit!
  • Forum
  •  » Fysik
  •  » [HSF] termodynamisk jämvikt

[HSF] termodynamisk jämvikt

taygetos
Medlem

Offline

Registrerad: 2012-11-05
Inlägg: 1702

[HSF] termodynamisk jämvikt

Boken säger om när två områden med olika temperatur kommer i kontakt med varandra:

"Termodynamisk jämvikt är ett statiskt begrepp som betyder att i genomsnitt sker inte längre något energiutbyte."

1. Vad menas med statiskt begrepp?

Boken säger vidare:

"För en gas i termodynamisk jämvikt är temperaturen T proportionell mot gaspartiklarnas genomsnittliga kinetiska energi"

2. Vad menas här? Det som står över siffran 1 här ovan är jag med på, att då är det jämvikt. Men här står inget om två gaser som krockar/blandas. Eller är det underförstått?

 
Henrik E
Medlem

Offline

Registrerad: 2015-09-22
Inlägg: 3189

Re: [HSF] termodynamisk jämvikt

Statisk betyder att det inte ändras med tiden. Jämvikt är detsamma som statiskt tillstånd. En innesluten gas uppnår mycket snart ett jämviktstillstånd, oavsett hur många molekylslag som finns.

 
SeriousSquid
Medlem

Offline

Registrerad: 2010-05-17
Inlägg: 3643

Re: [HSF] termodynamisk jämvikt

"statiskt begrepp" som term måste vara en felstavning eller ett feltänk. Ett rimligare ordval vore "statistiskt begrepp" där statistiskt hänvisar till att termodynamisk jämvikt avser egenskaper som man endast definierar statistiskt snarare än att de är verkliga fysiska storheter som massa hos elementära partiklar.

Statiskt betyder dock såsom Henrik E beskriver att något inte varierar (signifikant) över tid vilket sedan kontrasteras med Dynamiskt vilket avser att något ändras över tid.
Det är ju dock inte begreppet som är statiskt för alla begrepp är ju (utanför ramarna av språkets utveckling) "statiska".

Senast redigerat av SeriousSquid (2016-09-01 12:29)


"...a result is trivial if: (a) it follows from the underlying definitions without any trickery or ingenuity and (b) a written specification of how it follows runs the danger of suggesting that it is nontrivial."
 
Henrik E
Medlem

Offline

Registrerad: 2015-09-22
Inlägg: 3189

Re: [HSF] termodynamisk jämvikt

Bra kommentar, SeriousSquid!

 
Teraeagle
Medlem

Offline

Registrerad: 2014-12-09
Inlägg: 2346

Re: [HSF] termodynamisk jämvikt

Om du har läst kemi och räknat med kemisk jämvikt så är det ett exempel på dynamisk jämvikt. Man kan inte urskilja någon skillnad i koncentration av ämnena över tid (=jämvikt) men man kan visa med hjälp av isotopanalyser att ämnena fortsätter att reagera med varandra hela tiden, även fast det inte syns när man mäter koncentrationerna som vanligt. Det fortsätter alltså att hända saker trots att jämvikt är nådd.


Kemiteknolog och metallurg
 

  • Forum
  •  » Fysik
  •  » [HSF] termodynamisk jämvikt

Sidfot

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson

Powered by Mattecentrum
 |  Denna sida använder cookies |  Kontakta oss |  Feedback |