Meddelande

Du befinner dig just nu på en äldre version av Pluggakuten, gamla.pluggakuten.se. Nya Pluggakuten lanserades den 6 februari 2017 och du finner forumet på www.pluggakuten.se.

På gamla.pluggakuten.se kan du fortfarande läsa frågorna och svaren som ställts, men du kan inte skapa ett nytt konto eller nya trådar. Nya frågor och nytt konto skapar du på det nya forumet, välkommen dit!

[KE 2/B] HNMR spektrum

Alexandrow
Medlem

Offline

Registrerad: 2011-04-04
Inlägg: 175

[KE 2/B] HNMR spektrum

Om man utifrån ett sådant här spektrum, ska kunna namnge isomerer och dess strukturformler, hur gör man då? Om jag t.ex. har en molekylförening C5H11Br.. Om två stolpar, med ena siffran 2 och andra 9? Visar detta något slags förhållande för atomerna för isomeren då eller? hmm

 
oggih
F.d. moderator

Offline

Registrerad: 2008-02-29
Inlägg: 6287

Re: [KE 2/B] HNMR spektrum

2:an och 9:an anger topparnas integraler, och detta kan användas för att dra slutsatser om hur många väten varje topp motsvarar. En topps integral är nämligen proportionell mot antalet väten som den morsvarar (enkelt utrryckt: dubbelt så mångs väten ger dubbelt så stor topp). Antalet väten per topp är exremt värdefull information och därför är intrgralverktyget på datorn ett av de viktigaste sakerna en kemist som jobbar med nmr måste lära sig hantera!

I ditt fall kan du tolka 2an och 9an som att antalet väten som bidrar till första toppen förhåller sig till antalet toppar som bidrar till andra toppen som 2:9. Första toppen motsvarar alltså 2n väten och andra toppen motsvarar 9n väten, där n är något positivt heltal.

Eftersom föreningen har totalt 11 väten och 2+9=11 måste n=1, och vi drar slutsatsen att första topen motsvarar 2 väten och den andra toppen 9 väten.

* * *

Förslag på steg att gå igenom:

(1) Tolka ditt spektrum: I ditt fall säger spektrumet att det finns 2 väten med identisk (och relativt elektronfattig) omgivning, och 9 väten med identisk (och mer elektronrik).

(2) Kan du omedelbart inse vad strukturen för den okända isomeren är? Oavsett om du hittar ett fungerande alternativ eller inte bör du gå vidare till punkt 3 (särskilt om du är lite osäker på nmr).

(3) Tänk igenom vilka isomerer som finns av C5H11Br. Rita deras struktur. Vilken/a har en struktur som matchar den info du har fått från spektrat?

Senast redigerat av oggih (2016-08-14 08:51)


Svarar inte på uppgiftsfrågor via PM.
Naturvetenskap.org, gratis information inom matematik, fysik, kemi och biologi.
För högstadie-/gymnasieelever: sommarforskning och vetenskapstävlingar.
 


Sidfot

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson

Powered by Mattecentrum
 |  Denna sida använder cookies |  Kontakta oss |  Feedback |