Meddelande

Du befinner dig just nu på en äldre version av Pluggakuten, gamla.pluggakuten.se. Nya Pluggakuten lanserades den 6 februari 2017 och du finner forumet på www.pluggakuten.se.

På gamla.pluggakuten.se kan du fortfarande läsa frågorna och svaren som ställts, men du kan inte skapa ett nytt konto eller nya trådar. Är du redan medlem kan du däremot fortfarande logga in och svara i befintliga trådar. Nya frågor och nytt konto skapar du på det nya forumet, välkommen dit!

[HSM] Graf och funktion!

uppsalairaniern
Medlem

Offline

Registrerad: 2013-12-31
Inlägg: 418

[HSM] Graf och funktion!

Tjena igen (börjar bli stammis här!)!

Håller på med dessa 2 uppgifter som är av båda samma typ (Funktioner och grafer):

http://imgur.com/a/UFR8x

Det jag har svårt att veta är "se" vilken funktion som tillhör grafen. Jag ser att det är förskjutning i x-led på båda uppgifterna.

I övre grafen skär den först x-axeln i -2, 0 och 2 och den tillhörande grafen under den, skär den "bara" i 0. Så en förflyttning av 2 steg tänker jag.

I andra uppgiften så skär det först i 2,0 och -2 för att sedan skära i -1, 0 och 1. så en förflyttning med 1 steg. f(x+1) och f(x-1) tänker jag då.

Som ni ser är det lite rörigt men är jag på rätt spår?

 
Raven123
Medlem

Offline

Registrerad: 2016-06-05
Inlägg: 109

Re: [HSM] Graf och funktion!

Hej igen wink
Nja
Om det vore en förflyttning, så skulle kurvan inte längre korsa origo (0,0), såvida man inte har (o)tur och ett annat nollställe förflyttas dit. Men här har alla kurvorna symmetripunkt där (om vi också speglar x och y, så det är nåt annat. Om du ritat kurvorna på ett resårband och dragit i det, resp. krympt det hade du fått den här skalningen. Dvs pröva med att skala x

Lek gärna med den här sidan
https://www.wolframalpha.com/
Skriv in ex.vis y=x^2 och pröva med att skala resp förflytta

 
Raven123
Medlem

Offline

Registrerad: 2016-06-05
Inlägg: 109

Re: [HSM] Graf och funktion!

OBS att den funktion jag skrivit in på sista raden bara är till för att du skall ha nåt att experimentera med på Wolfram. Den är inte kopplad till ditt problem.

 


Sidfot

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson

Powered by Mattecentrum
 |  Denna sida använder cookies |  Kontakta oss |  Feedback |