Meddelande

Du befinner dig just nu på en äldre version av Pluggakuten, gamla.pluggakuten.se. Nya Pluggakuten lanserades den 6 februari 2017 och du finner forumet på www.pluggakuten.se.

På gamla.pluggakuten.se kan du fortfarande läsa frågorna och svaren som ställts, men du kan inte skapa ett nytt konto eller nya trådar. Är du redan medlem kan du däremot fortfarande logga in och svara i befintliga trådar. Nya frågor och nytt konto skapar du på det nya forumet, välkommen dit!

[HSM] Lösa ekvation med rottecken

uppsalairaniern
Medlem

Offline

Registrerad: 2013-12-31
Inlägg: 418

[HSM] Lösa ekvation med rottecken

Tjenis!

Som rubriken lyder försöker jag lösa denna ekvation:

http://imgur.com/htjj0vE

Jag tänkte att vi ka skriva V.L under gemensamt rottecken för att sedan kvadrera båda leden, så att vi i H.L får (x+2)^2. Dock förvirrad över hur V.L skulle se ut OM det ens går att skriva under gemensamt rottecken (efter att vi kvadrerat och "tagit bort" rottecknet), för då tolkar jag det som att vi får kvar faktorerna (x+3)(x+7) i VL och (x+2)^2 i H.L. Sedan utvecklar jag respektive led och löser ut x.

Rätt tänkt?

 
albiki
Medlem

Offline

Registrerad: 2008-05-25
Inlägg: 6403

Re: [HSM] Lösa ekvation med rottecken

Om du känner till definitionen på kvadratrot och om du är medveten om att en lösning till den kvadrerade ekvationen inte behöver vara en lösning till den ursprungliga ekvationen, så Ja!

Senast redigerat av albiki (2016-07-15 22:49)

 


Sidfot

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson

Powered by Mattecentrum
 |  Denna sida använder cookies |  Kontakta oss |  Feedback |