Meddelande

Du befinner dig just nu på en äldre version av Pluggakuten, gamla.pluggakuten.se. Nya Pluggakuten lanserades den 6 februari 2017 och du finner forumet på www.pluggakuten.se.

På gamla.pluggakuten.se kan du fortfarande läsa frågorna och svaren som ställts, men du kan inte skapa ett nytt konto eller nya trådar. Är du redan medlem kan du däremot fortfarande logga in och svara i befintliga trådar. Nya frågor och nytt konto skapar du på det nya forumet, välkommen dit!

[FY 2/B] Masspektrometri

nubmerouno
Medlem

Offline

Registrerad: 2016-05-12
Inlägg: 2

[FY 2/B] Masspektrometri

Hej, skulle vara superb om ni kunde se över denna uppgift. Skulle vara guld om ni hade några tips på fråga 2 och 5.


I område A joniseras atomer till negativa joner med ett överskott på en elektron. Jonerna accelereras av en accelerationsspänning mellan plattorna d och e och skickas sedan vidare mot område B och C, som befinner sig i ett magnetiskt fält skapat av en spole g som omger områdena.

I område B finns dessutom ett elektriskt fält mellan plattorna h och i. Detta område fungerar som ett hastighetsfilter, där endast de joner med rätt hastighet passerar området längs en rät linje.
I område C är endast magnetfältet aktivt. Strålen med negativa joner böjs av i en cirkelbana och träffar punkten k.

1. Ange vilken av plattorna d och e som är positivt respektive negativt laddad. Motivera ditt svar.

2. Härled en formel där (den maximala) hastigheten hos jonerna när de lämnar området kan beräknas utifrån jonernas massa och accelerationsspänningen. Får alla joner med samma massa denna hastighet?
Bedömning

3. Ange vilken riktning strömmen måste ha i spolen g för att det magnetiska fältet i område C ska böja av jonerna åt rätt håll. Motivera ditt svar.

4. Ange vilken av plattorna h och i som är positivt respektive negativt laddad. Motivera ditt svar.

5. Härled en formel där du kan beräkna vilken elektrisk fältstyrka som behövs för att hålla joner med en given hastighet längs en rät linje. Vad händer med joner som har för hög respektive får låg hastighet?

6. Härled en formel där jonernas massa kan beräknas utifrån jonernas fart, den magnetiska flödestätheten och den uppmätta banradien i område C. Vad händer med joner med lägre massa (men samma fart)?

 
nubmerouno
Medlem

Offline

Registrerad: 2016-05-12
Inlägg: 2

Re: [FY 2/B] Masspektrometri

Glömde bild till uppgiften

http://s32.postimg.org/k1wm6zzd1/Masspe … Page_1.jpg

Med vänlig hälsning,

Nubmerouno

 
haraldfreij
Medlem

Offline

Registrerad: 2015-09-07
Inlägg: 273

Re: [FY 2/B] Masspektrometri

2. Kraften på en partikel i det elektriska fältet ges av fältstyrkan och partikelns laddning, och fältstyrkan beror på spänningen och avståndet mellan plattorna. Om en partikel accelereas hela vägen mellan plattorna kommer den ha en rörelseenergi (mv^2)/2 som är lika med arbetet, dvs. den accelererande kraften gånger sträckan.

5. Dels böjs elektronerna av eftersom de rör sig genom ett magnestiskt fält, vilket gör att de utsätts för en kraft vinkelrät mot rörelsen. Dels böjs de av p.g.a. det elektriska fältet. Om de två krafterna är lika stora men motsatt riktade så går elektronerna längs en rät linje. Ställ upp de två uttrycken för kraften och sätt dem lika varandra.

 
Äql
Medlem

Offline

Registrerad: 2016-05-13
Inlägg: 1

Re: [FY 2/B] Masspektrometri

Håller helt med ovan!!// Äckl

 


Sidfot

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson

Powered by Mattecentrum
 |  Denna sida använder cookies |  Kontakta oss |  Feedback |