Meddelande

Du befinner dig just nu på en äldre version av Pluggakuten, gamla.pluggakuten.se. Nya Pluggakuten lanserades den 6 februari 2017 och du finner forumet på www.pluggakuten.se.

På gamla.pluggakuten.se kan du fortfarande läsa frågorna och svaren som ställts, men du kan inte skapa ett nytt konto eller nya trådar. Är du redan medlem kan du däremot fortfarande logga in och svara i befintliga trådar. Nya frågor och nytt konto skapar du på det nya forumet, välkommen dit!

[HSM] Angående skalarprodukten

heymel
Medlem

Offline

Registrerad: 2010-12-28
Inlägg: 1907

[HSM] Angående skalarprodukten

Om skalärprodukten är skild från noll, är linjerna/planen skärande eller skeva?

Och är skalärprodukten = 0  så är dom parallella?

för jag ska undersöka om 2 linjer är parallella, skeva eller skär varann, tänkte om man direkt kan ba "okej, skalärprodukten är 0, då kan jag utesluta att de är parallella(?) eller något sånt"

 
SeriousSquid
Medlem

Offline

Registrerad: 2010-05-17
Inlägg: 3643

Re: [HSM] Angående skalarprodukten

Du motsäger dig själv.

Om två vektorer har en skalärprodukt som är lika med noll så betyder det att de är ortogonala vilket i 2D korresponderar mot att de är vinkelräta (inte parallella)

I planet, 2D,  säger vi att två linjer är parallella om de aldrig möts. (I vissa fall uttökar man denna definition med att säga att en linje är parallell med sig själv trots att den möter sig själv i flera punkter)
I högre dimensioner såsom 3D säger vi att två linjer är paralella om de utöver att aldrig mötas även ligger i samma (under)plan vilket de i 2D-fallet gjorde atomatiskt.

Har man två linjers riktningsvektorer så är de paralella om och endast om dessa vektorer har samma riktning.

Plan får betraktas utifrån liknande men annorlunda formulerade kriterier. I 3D kan plan verifieras som paralella om deras normalvektorer har samma riktning.

Senast redigerat av SeriousSquid (2016-05-02 15:59)


"...a result is trivial if: (a) it follows from the underlying definitions without any trickery or ingenuity and (b) a written specification of how it follows runs the danger of suggesting that it is nontrivial."
 
heymel
Medlem

Offline

Registrerad: 2010-12-28
Inlägg: 1907

Re: [HSM] Angående skalarprodukten

Jaha okej tack!

 


Sidfot

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson

Powered by Mattecentrum
 |  Denna sida använder cookies |  Kontakta oss |  Feedback |